Bossche bevrijding: 70-jarige herdenking dit jaar niet op 27 oktober

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-03-2014 | Gewijzigd op: 16-03-2014
Koninginnedag
Dit jaar zijn de festiviteiten rond Koninginnedag en dan met name de lintjesregen en de jaarlijkse huldiging van de gedecoreerden op vrijdag, 25 resp. zaterdag 26 april.
De jaarlijkse uitreiking van de koninklijke onderscheidingen gebeurt dit jaar op vrijdag 25 april door burgemeester Ton Rombouts in de raadszaal van het Bestuurscentrum. Het aantal onderscheidingen weet kabinetschef Jan de Wit nog niet exact, maar globaal ligt dat aantal jaarlijks rond de 30.

Een dag later, op zaterdag 26 april 2014, is er in het Jheronimus Bosch Art Center de ontmoeting/huldiging van alle, de afgelopen jaren, gedecoreerden. Dat aantal is intussen opgelopen tot ongeveer750, maar verwacht wordt dat inclusief de partners, er ruim 500 aanwezig zullen zijn.

Het Welshmonument aan
de Aartshertogenlaan, dat herinnert aan de bevrijding van de stad door de militairen van de
53rd Welsh Divison in de laatste dagen van oktober 1944.
De herdenking bij het
Welshmonument op 27 oktober 2012.


foto's © paul kriele, 25 en 27 oktober 2012.
 

Bossche bevrijdingsherdenking

Veteranendag wordt dit jaar niet op maandag 27 oktober gepland. Dat is feitelijk de Bossche bevrijdingsdag. Bovendien is het dit jaar 70 jaar geleden dat de stad door, onder meer militairen uit Wales, werd bevrijd.
Maar omdat het een min of meer ongeschikte maandag is, zijn de vieringen en herdenkingen uitgesmeerd over het weekend. De ceremonies en samenkomsten vinden dan ook plaats vanaf vrijdag 24 oktober en lopen door naar -de daarop aansluitende- zaterdag en zondag.


Het programma –dat mede georganiseerd wordt door de ‘Stichting October 44’ -bevat onder meer een veteranendiner, een huldiging in het Bestuurscentrum en een muzikale samenkomst in TheateradParade. Maar dat weekend begint met de traditionele herdenking bij het Welshmonument aan de Aartshertogenlaan, dat herinnert aan onze bevrijders van de 53rd Welsh Division. Het exacte tijdstip moet nog nader bepaald worden, aldus Jan de Wit.

  Het herdenkingsmonument op Bastion Antonie waar dit jaar nog de herdenking op 4 mei plaats vindt. 

foto © paul kriele, 5 mei 2013.

Overigens vindt de Nationale herdenking op 4 mei gewoon bij het Herdenkingsmonument plaats op
Bastion St. Antonie, omdat dan dit monument nog net niet terug is geplaatst in de Casinotuin.


Terug naar boven