7 stolper-[struikel]stenen voor vermoorde joodse buurtbewoners

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-04-2014 | Gewijzigd op: 04-05-2014
Op zondag 4 mei 2014 herdenken de bewoners van het Hinthamerpark met een speciale steenlegging, dat tijdens de Duitse bezetting twee joodse gezinnen uit de buurt zijn weggevoerd om korte tijd later te worden vermoord in een concentratiekamp. Onder de slachtoffers zijn twee kinderen van amper twee jaar.

Op 28 augsutus 2012 werden ook al op het Anna Frankplein, nabij de synagoge,  twee stolpersteinen ingemetseld door de ontwerper, de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. foto's © paul kriele, 28 augustus 2012.

Een initiatiefgroep van buurtbewoners heeft zeven ‘struikelstenen’ laten vervaardigen, voor elk slachtoffer één. De stenen worden op 4 mei geplaatst voor de woningen aan de Boterweg, waar de families hebben gewoond.

De plechtigheid, die met stille trom door Harmonie Amantius wordt aangekondigd, vindt plaats met familieleden van de slachtoffers, genodigden en buurtbewoners en ingeleid door loco-burgemeester Jan Hoskam.
Enkele huizen in het Hinthamerpark waar  joden hebben gewoond, zoals links op  Boterweg  nr. 34 [en ook op nummer 28]  en rechts op Jasmijnstraat 16. foto's © paul kriele, 13 februari 2014.

Toelichting  struikelstenen,  of stolpersteinen
‘Struikelstenen’ zijn een ontwerp van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Elke steen meet 10 x 10 cm. Er bovenop ligt een messing plaatje waarin de gegevens van een slachtoffer zijn gegraveerd.
Sinds 1994 zijn er zo’n 45.000 struikelstenen gelegd in verschillende landen. In Den Bosch liggen tot nu toe twee struikelstenen: voor De Toonzaal aan de Prins Bernardstraat, de voormalige synagoge.

Terug naar boven