Breed program bij 70 jaar herdenking Bossche bevrijding

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-09-2014 | Gewijzigd op: 01-10-2014
In oktober herdenkt en viert de stad zijn bevrijding. Samen met de Stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch is een meerdaags publieksprogramma samengesteld, dat op donderdag 23 oktober aanvangt en eindigt op maandag 27 oktober.  zie voor volledig programma: Bevrijding  
Eerste dodenherdenking op you tube te zien
Op 1 september 1945 werd voor de eerste keer een dodenherdenking gehouden op de begraafplaats Orthen. In de film komen beelden voor uit die tijd, met namen van  [families uit] straten Frederik Hendriklaan en de Ophoviuslaan. 
zie  Herdenking  ofwel Bevrijdigsdag1945 dd. 1 september 1945

Achtergrond
In 2009 heeft de stad – bij het 65-jarig lustrum – groots afscheid genomen van zijn bevrijders. De afgelopen 5 jaar is meer en meer het accent gelegd op de Bossche veteranen [bevrijdingsdatum  27 oktober].
Omdat na 2009 de relatie met Wales kwetsbaar is geworden, is besloten dit lustrumjaar nog één keer enkele bijzondere afsluitingsmomenten te creëren. Daarna sluit de Stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch zijn werkzaamheden af,

Programma in hoofdlijnen
Tentoonstelling Stadsarchief
In het Stadsarchief is van 14 oktober t/m 30 oktober de tentoonstelling ‘Beeld van de oorlog en bevrijdingsperiode’.

Donderdag 23 oktober 2014
Filmavond op de Markt:  openlucht(film)presentatie [19.30 uur] rond 70 jaar herdenken. Eveneens is er dan de première van ‘Vergeten buren’, over weggevoerde Joodse gezinnen uit het Hinthamerpark.
De avond wordt muzikaal ondersteund door de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch

Vrijdag 24 oktober 2014 14.00 uur
Gedenkwaardige fietstocht langs oorlogsmonumenten en gedenkplaatsen olv dominee Peter van Helden [Comité 4 mei] . Aanmelding via petervanhelden87@gmail.com

Naamsonthulling nieuwe Royal Welsh brug 14.00 uur
Onthulling van de Royal Welsh verkeersbrug [ mmv bouwbedrijf Heijmans, het 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz (11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht) en de 105 Genie compagnie van de krijgsmacht
 
Veteranenavond Theater aan de Parade 17.30 uur
Besloten avond in TheateradParade met alle veteranen uit ’s-Hertogenbosch en Vught.  

Zaterdag 25 oktober 2014 11.00 uur

Viering 70 jaar bevrijding Sint-Janskathedraal
Oecumenische viering in de Sint-Jan rond 70e bevrijding met celebranten  bisschop Hurkmans, dominee Peter van Helden en vicaris P. Lewis uit Wales. Jongeren van de Rugbyclub The Dukes zijn aanwezig door hun sportieve band met Wales.

Herdenkingsceremonie oorlogsbegraafplaats Uden 14.30uur
Herdenkingsplechtigheid in Uden  bevrijding in aanwezigheid van Britse gasten. Pplaatsen van herdenkingskruisjes op de graven van de gesneuvelde militairen door Bossche jongeren.

Zondag 26 oktober 2014  10.30 uur\ Herdenking bij Welsh Division Memorial
Laatste officiële herdenking  door de Stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch.
De herdenking wordt muzikaal opgeluisterd door het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch en het Bridgend Male Voice Choir uit Wales.

Gedenkwaardige fietstocht langs oorlogsmonumenten en gedenkplaatsen
Onder leiding van dominee Peter van Helden, verbonden aan het Comité 4 mei in ’s-Hertogenbosch, wordt op zondag 26 oktober om 14.00 uur een fietstocht gemaakt langs bijzondere oorlogsmonumenten in de binnenstad.  Aanmelding via petervanhelden87@gmail.com

Static show en parade historische voertuigen Markt 14.00 uur
Static show op de Markt, voorafgegaan door rit van historische militaire voertuigen van Vught naar ’s-Hertogenbosch. Veteranen- en Bevrijdingsconcert JBAC

’s Avonds [19.30 uur] Bevrijdings- & Veteranenconcert in JB centrum met de bevrijders en veteranen van ’s-Hertogenbosch
- in het Jheronimus Bosch Art Center Kaarten via info@gemengdkoor.nl  ovv naam en adres.

Maandag 27 oktober 2014 10.00 uur
Kranslegging bij Gedenksteen gevallene Piet Kerssens door de Werkgroep Klein Monument van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Leerlingen van de Sancta Maria Mavo zijn aanwezig.

Boekpresentatie joodse leven in ‘s-Hertogenbosch 14.00 uur
Muziekcentrum De Toonzaal in ’s-Hertogenbosch besloten boekpresentatie van de teboekstelling van het joodse leven in ’s-Hertogenbosch in het interbellum. [medeauteur wijlen Max Cahen (1905-1995)], co-auteurs Aart Vos en Arnoud-Jan Bijsterveld.

Muziekvoorstelling ‘Bevroren tranen’ 20.00 uur
Afsluiting van het 70 jarig bevrijdingsfeest in Muziekcentrum De Toonzaal met de muziekvoorstelling ‘Bevroren tranen’ [zanger Maarten Peters].


Terug naar boven