Met Luchtmachtshow en iav Royal Welsh onthulling naambord Diezebrug

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-10-2014 | Gewijzigd op: 27-10-2014
Vrijdag 24 oktober 2014, rond 14.00 uur, werd met een nagebootst [van 24 october 1944] gevecht door het 12e infanterie bataljon Van Heutz 12 en de 105 Genie compagnie van de krijgsmacht rond de in aanbouw zijnde –verkeers-Diezebrug nabij de Veemarktweg en een show van de Lucht Mobiele Brigade het naambord Royal Welsh Brug onthuld.
'Hoewel deze ceremonie nog voor het gereedkomen van de brug plaats vindt was er, vanwege de 70-jarige bevrijdingsherdenking, alle reden om deze ceremonie in de bevrijdingsweek te doen,' zo sprak de kabinetschef van de gemeente Jan de Wit in zijn inleiding tot de vele genodigden.
De ceremonie langszij de Veemarktweg gebeurde in aanwezigheid van hoge functionarissen uit Wales en een Royal Welshcompagnie en uiteraard enkele [14] Welshveteranen en veel publiek en pers.

-Hierboven Burgemeester Ton Rombouts met links kapitein Marco Kroon en rechts de plv. ambassadeur van Wales Jane Hutt [ tevens min. van Financien].
-Rechts de drukte rond de Veemarktbrug.
Rechts aankomst van de oud gedienden uit Wales en hierboven de ere-tribune met de speciale genodigden onder wie nog enkele oud Welshmen   onder wie de 94-jarige Ted Hunt uit Londen [l-vooraan] ende 90-jarige  Alan King [Suffolkin] en daarnaast de 90-jarige Norman Mitchell Newburty. foto's  © paul  kriele, 24 oktober 2014.

De Wit duidde nog even deze plek aan waar een van de laatste veldslagen rond de stad plaats vond. Helaas niet de laatste, want na een verovering door de Britten kregen de Duitsers de brug opnieuw in handen en bliezen hem op. Daardoor duurde de veldslag, die voor twee dagen voorzien was, zes dagen. Die strijd heeft de stad en het leger veel slachtoffers gekost en werden er - met name op 't Zand -veel gebouwen vernield.

Rechts het bij de in aanleg zijnde brug nagespeeld gevecht met inzet van een Chinook helicopter, die ook nog een legervoertuig aanvoerde om een 'gewonde' te kunnen afvoeren. 
foto's © paul kriele, 24 oktober 2014. Links: Het embleem en korporaalsteken van een van de Welshmannen met erboven het koninklijk kroontje..

Bruggevecht nagespeeld
Na een nagespeeld gevecht rond de nieuwe brug door Van Heutz en de Lucht Mobiele brigade waarbij een Apache werd ingezet en- heel realistisch -schoten klonken, ging onder leiding van burgemeester Ton Rombouts diens collega uit Cardiff en de plaatsvervangend ambassadeur uitWales tevens minister van Financien Jane Hutt en nog enkele functionarissen, onder wie Pierre Kisters van de stichting October 1944, met een militair voertuig naar de brug om daar het -tijdelijke -bord te onthullen.

   
Burgemeester Rombouts helpt de burgemeester van Cardiff in het legervoertuig..
foto's © paul kriele, 24 oktober 2014
 De gasten uit Wales gaan olv burgemeester Rombouts naar de plek waar het bord 'Royal Welsh Brug' onthuld gaat worden.Vooraan de plv ambassadeur van Wales Jane Hutt en in rood mantelpak de burgemeester van Cardiff  mss. Margaret Jones en brigadier Philip Napier van de Royal Welsh.

Ter zijner tijd komt er een officieel- in dezelfde
goudkleurig materiaal als het geluidsscherm-een bord aan de brug te hangen.

 
 De Diezebrug in aanleg
Het moment van de onthulling. De  pers kreeg in een hoogwerker een ere-tribune ...
Achter het doek is rechts nog net Pierre Kisters te onderscheiden. Middenin[4evl.] het hoofd van burgemeester Rombouts.
foto's © paul kriele, 24 oktober 2014.
Links en rechts van de naam Royal Welshbrug [voorheen 53 third Wels Division], staat de mascotte van de Welshmen: een geit.
Terug naar boven