Koningin Elisabeth overhandigt nieuw vaandel met Bosch wapen

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-04-2015 | Gewijzigd op: 22-04-2015
Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië [als Colonel in Chief] zal op donderdag 11 juni 2015 in Cardiff het nieuwe  Royal Welshvaandel ceremonieel overdragen aan the Royal Welsh. Daarbij is een Bossche delegatie olv burgemeester Ton Rombouts aanwezig.
Het bijzondere is dat op dat vaandel het Bossche stadswapen is opgenomen. Dat is een geste voor de blijvende waardering voor de decennialange Bossche aandacht voor de gevallen Britse militairen en inzet voor de bevrijders, hun families en de manschappen van The Royal Welsh.
Ook zal burgemester Rombouts in een persoonlijke ontmoeting met de Britse koningin, namens de stad de dank overbrengen voor de inzet en offers van het Britse leger voor de vrijheid en de daaruit voortvloeiende ontwikkelingskansen van ’s-Hertogenbosch. 
Op 24 oktober 2014 waren voor het laatst -officieel*- nog manschappen en oud-strijders van The Royal Welsh in Den Bosch aanwezig bij de bevrijdingsherdenking, die plaats vond bij de nieuwe Royal Welshverkeersbrug over de Dieze.

foto's  paul kriele, 24 oktober 2014.
 

Rombouts: “Voor deze inzet en gastvrijheid zijn jarenlang tientallen Bossche gastgezinnen, vele vrijwilligers en de Stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch verantwoordelijk geweest. Aan hen komt alle eer toe, en ik zal dat koningin Elizabeth graag persoonlijk overbrengen.”
*De afsluiting in 2014
Na overleg is vorig jaar bepaald dat Wales en ’s-Hertogenbosch na 70 jaar herdenken van de bevrijding de jaarlijkse formele plichtplegingen naar elkaar afsluiten. Onderkend is dat de tand des tijds en de persoonsafhankelijkheid, de relatie te kwetsbaar maakt om het geheel kwalitatief goed en meerjarig voort te zetten. Daarmee komt ook een eind aan het werk van de Stichting October 1944.
Daarnaast heeft het stadsbestuur bepaald dat de focus van de lokale Bevrijdingsdag (27 oktober) meer komt te liggen op de Bossche veteranen en de formele herdenking in ’s-Hertogenbosch van de bevrijdingsperiode geïntegreerd wordt in de breed gedragen Nationale Dodenherdenking.Terug naar boven