Zoeken
Afsluitende herdenking Indiëgangers zaterdag 29 augustus 2015
Printerversie |
Voormalig burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, zal aan die herdenking een persoonlijke bijdrage leveren.
Diens vader - Ton Hoes - was de initiatiefnemer en oprichter van het Gedenkteken*. Bij de ceremonie zullen alle
alle 37 gesneuvelde Bossche militairen centraal staan.
![]() | -Links: Zuiderparkweg: Beeld van de herdenking op 1 september 2009. foto © henk van esch, 1 september 2009. |
Rechts: Het echtpaar Ton † en Gemma Hoes de Winter † in 2009, toen Ton Hoes de gouden speld van de stichting Gedenkteken 's-Hertogenbosch ontving. foto © paul kriele, 15 augustus 2009. | ![]() |
*zie ook Onderscheiding voor Ton Hoes in artikel dd. Ton Hoes na 62 jaar Goudenspeld dd. 15 augustus 2009.
Behalve een bijdrage van de voorzitter van de stichting Gedenkteken 's-Hertogenbosch, Dirk van Zuidam, zullen leerlingen van het Sint-Janslyceum deelnemen aan de kranslegging. Het ensemble KAB van de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch geeft acte de presence en het publiek – dat van harte welkom is - kan rekenen op een bijzondere afsluiting, evenals op onze traditionele gezellige nazit in het nabij gelegen restaurant ‘In de Roos’.
Achtergrond afsluitende herdenking
Sinds 2004 staat er op die plek in het Zuiderpark een waardig Gedenkteken Indiëgangers dat voor altijd de namen draagt van 37 Bossche militairen, die elders hun leven vroegtijdig afgebroken zagen worden.
De laatste jaren heeft het bestuur van de Stichting Gedenkteken Indiëgangers ’s-Hertogenbosch echter nagedacht over de toekomst van het herdenken bij dit Gedenkteken. Sinds de oprichting van het Gedenkteken is 11 jaar lang invulling gegeven aan het herdenken van de militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog - en met name tijdens de twee Politionele acties eind jaren veertig – gesneuveld zijn in het voormalige Nederlands-Indië. Die jaarlijkse herdenkingen zijn zeer waardevol gebleken, en van bijzondere betekenis gebleken voor nabestaanden en betrokkenen.
Behalve al die jaren van terugblikken en herdenken, is ook de toekomst besproken. In het besef dat de direct betrokkenen en nabestaanden ons meer en meer ontvallen en het specifiek herdenken van deze Bossche militairen een sterke overlap heeft met de Nationale Dodenherdenking, heeft de gemeente besloten de Nationale Dodenherdenking in ’s-Hertogenbosch centraal te stellen.
Terug naar boven