Herdenkingsceremonies rond 4 mei

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-04-2016 | Gewijzigd op: 21-04-2016
Dit jaar staan de onderstaande activiteiten - in Bossche binnenstad - rond de 4 mei herdenking geprogrammeerd.

Woensdag 4 mei vindt om 18.30 uur in de Grote Kerk (Kerkplein) een herdenkingsdienst plaats, die  verzorgd wordt door het Beraad van Kerken. Het thema is ‘De vrijheid omarmd’. 
De gastlezing wordt gegeven door oud-minister en rechtsgeleerde  Tilburg University] prof. dr. Ernst Hirsch Ballin over het doorbreken van de cirkel van de angst.
Leerlingen van het Bossche Broek en het Sint-Janslyceum verzorgen korte bijdragen. Het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch ondersteunt de herdenkingsdienst muzikaal.

Herdenking in 2014 nog
op de oude plek aan de Hekellaan
.

foto © paul kriele, 26 oktober 2014.

Rond  half acht trekt een Stille Tocht vanuit de Kerk naar de Casinotuin  – de Tuin van Vrede van Vrijheid – waar bij het Verzetsmonument en het Joods Scholieren Monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers een officiële kranslegging plaats vindt. Als eerste door burgemeester Ton Rombouts.
De ceremonie wordt ondersteund door het koperensemble KAB [Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch] en stadschroniqueur Eric Alink.
Aan het einde van de herdenking kunnen alle aanwezigen zelf bloemen, bloemstukken of kransen leggen.

Om 20.45 uur is iedereen na aanmelding van harte welkom in het Jheronimus Bosch Art Center voor het jaarlijks herdenkingsconcert. Dit jaar wordt het Requiem van Mozart uitgevoerd. 

Overige 4-mei-activiteiten in ‘s-Hertogenbosch
Plaatsen van Stolpersteine ter nagedachtenis aan Joodse slachtoffers
Aansluitend op een korte besloten ceremonie in het Stadhuis worden om 10.45 uur acht struikelstenen geplaatst in de Minderbroedersstraat, waarop een gezinslid van de Joodse families Van der Sluis en Kalf, die zijn vermoord in Duitse concentratiekampen, staan vermeld. De struikelstenen worden geplaatst voor de voormalige woning van beide families (thans modelbouw Peter Toemen). Tijdens een korte openbare ceremonie in de Minderbroedersstraat worden de slachtoffers herdacht met korte bijdragen en een stiltemoment. 

De in 2012 bij de voormalige synagoge [nu Toonzaal] ingemetselde stolper [struikel-]stenen die herinneren aan Bossche
Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog
Deze stenen zijn
een herinnering aan de familie Polak-de Lieme.


foto © paul kriele, 28 augustus 2012.
 

 Sint Josephstraat 18 ‘Wie niet weg is..’
Dit jaar start het jongerenproject van Theater Na de Dam. Door theatervoorstellingen worden verhalen van overlevenden van de Tweede Werelddoorlog doorverteld. Vijftien jongeren werken olv theatermakers Elke Schouten en Lotte de Leeuw aan deze voorstelling. Verdwenen families staan hierbij centraal. Het verhaal wordt gevormd vanuit gesprekken met ouderen over hun herinneringen aan de oorlog. De ouderen zijn geïnterviewd door de spelers zelf.
Vanuit deze persoonlijke verhalen ontstaat de voorstelling ‘Wie niet weg is’ in de vorm van een theatrale route, door het gebouw Pand18. De voorstelling is ook op 5 mei om 16:00 uur te zien. Kaartverkoop: www.detoonzaal.nl

Om 21.00 uur op 4 mei presenteren fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Marcel Worms van de Leo Smit Stichting een programma rondom het boek ‘Vervolgde componisten in Nederland - verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog’. Composities van Marius Flothuis (geschreven in Kamp Vught), Leo Smit, Dick Kattenburg en Rosy Wertheim. Met een bijdrage door Bossche jongeren in het kader van Theater Na de Dam. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Theaterfestival Boulevard. Kaartverkoop: www.detoonzaal.nl

Meer info: 
Op de gemeentepagina: Gemeente
Facebook: https://www.facebook.com/#!/Gemeente.shertogenbosch/?fref=ts
Op twitter: https://twitter.com/search?q=shertogenbosch%40jandewitdb&src=typd

Advies halfstok vlaggen

Veel inwoners stellen het halfstok-vlaggen op 4 mei bijzonder op prijs. Officieel is
dat vanaf 18.00 uur tot zonsondergang, maar indien gewenst mag u al vanaf zonsopgang vlaggen. De gemeente vlagt vanaf 18.00 uur halfstok  vanaf de toren van de Sint-Janskathedraal en het Stadhuis,
naast de zeven locaties in onze gemeente waar herdenkingsdiensten worden gehouden.



Terug naar boven