Plaquettes met namen van 293 omgekomen Joodse Bosschenaren

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-08-2016 | Gewijzigd op: 24-08-2016
Bericht van 24 augustsu 2016 Het testen van de locaties waar de namen van 293 Joodse oorlogsslachtoffers komen 

Marc Verbeek van 'Aldus Projecten' , heeft woensdag 24 augustus 2016 voor de stichting Joodsmonument 's-Hertogenbosch, de locaties in de Mortel onderzocht en uitgeprobeerd waar drie plaquettes met namen van Joodse oorlogsslachtoffers worden bevestigd.

Het uittesten van de plaquettes door Marc Verbeek van 'Aldus Porjecten', die achter de synagoge komen te handen met daarop de namen van 293 omgekomen Joodse inwoners.

-Links Marc Verbeek
-Links onder:. Een van de plaquettes, hier nog op papier.
-Onder: De plaats tegen het voormalige Rijksarchief, waar de vitrines met foto's komen te hangen.

foto's © paul kriele, 24 augustus 2016.
 

Eerste bericht  Plaquette met 293 namen Joodse oorlogsslachtoffers bericht dd.  28 juli 2016
De gemeente gaat mogelijk eind dit jaar achter de synagoge in de Prins Bernhardstraat tegenover de ingang van het Stedelijk Museum drie stenen plaquettes plaatsen waarop de namen van 293 omgekomen Joodse inwoners in gehouwen staan.
Daarnaast komt tegen de achtergevel van het voormalige Rijksarchief [*1909]  ook nog een visualisatie van de Joodse gemeenschap. Die bevat oude foto’s, aangevuld met eigentijds, door kunstenaars bedacht, werk aansluitend op de Joodse gemeenschap.


De Mortel met aan de ene zijde de achterkant
van de voormalige synagoge, nu Toonzaal,
en links de ingang van het Stedelijk Museum.foto © paul kriele, 23 juni 2106.

De idee werd al op dodenherdenking op 4 mei door burgemeester Rombouts bekend gemaakt. Intussen is er een werkgroep geformeerd, bestaande uit Erfgoed, Het Kleine Monument, afvaardiging van de Joodse gemeenschap en de stichting Hartogensius. Voor de foto’s wordt gebruik gemaakt van het archief van Max Cahen. De onthullingsdatum zal nog  dit jaar plaats vinden.

Mogelijk dat voor de visualisatie in vitrines tegen de muur van het Rijksarchief, ook nog eens tijdelijk gebruik wordt gemaakt van het vrijgekomen Rijksarchief dat onlangs aan de TPN-Groep is verkocht. De TPN Groep is in overleg met de gemeente over een nieuwe bestemming van het monumentale, ruim een eeuw oude hoekgebouw in de Waterstraat.Terug naar boven