Laatste repetitie muziektheaterproductie 'Tussen Hoop & Stenen'

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-10-2019 | Gewijzigd op: 07-10-2019
Muziektheatermuziekproductie van De Meierij Theaterproducties bij  75 jaar bevrijding 

De afgelopen maanden is druk gerepeteerd voor de muziektheaterproductie Tussen Hoop & Stenen'.  De laatste repetities gebeurden in de Lucas van Leijdenstraat en in het schoolgebouw de Rijzert aan de Hedikhuizerweg. 

 De uitvoering van 'Tussen Hoop & Stenen' is op 23, 24, 26 en 27 oktober 2019 in Theater aan de Parade.
 
....
-Hierboven: Het orkest onder leiding van Tom Löwenthal. 
-Hieronder: Een repetitiemoment  'Wales age unknown'.

foto's © paul kriele, 5 oktober 2019.
 
....
....
 
............
.....
Twee fragmenten uit de scènes  'Jodenvervolging'
met op de trein wachtende  joodse gezinnen.

foto's  © paul kriele, 5 november 2019 .

Mieke van Opstal is de producent van 'Tussen Hoop en Stenen'. Haar  man Joep heeft de research gedaan en het scenario geschreven. Regisseur Peter van Aar heeft op basis daarvan het script geschreven. Het orkest staat onder leiding van  Tom Löwenthal. 
Voor deze theatermuziekproductie, die op historische feiten rust zijn uiteenlopende bronnen geraadpleegd: zoals boeken en publicatie.
Kabinetchef Jan de Wit  en Pierre Kisters van de Stichting October 1944 hebben veel kennis uit hun archief aan  Meierijtheater over kunnen dragen. Er is een scène bij waar voor enkele Bossche en Rosmalense dagboeken zijn geraadpleegd.   
 
De medewerkenden achter de schermen
van het Meierijtheater die bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding eind oktober in TheateradParade hun 'Tussen Hoop & Stenen' op het toneel zetten.


foto © paul kriele, 13 februari 2019.
...............................................................................


Bericht van 14 februari 2019 :  Start repetities bij 75 jaar Bevrijding

De  organisatie en globaal 50  geauditeerde spelers en 15 musici bereiden zich voor op een megaproductie in het teken van 75 jaar bevrijding.  Onder dat thema  wordt die bevrijding in de stad een week lang in vele toonaarden grootst gevierd.
De kick-off van de musical ‘Tussen Hoop & Stenen’ is  de eerste concrete stap naar die herdenkingsweek, sprak kabinetchef van de gemeente, Jan de Wit in zijn inleiding op woensdagavond 13 februari 2019 in de oefenhal Theaterwissel aan de Parallelweg.
Het programma van die herdenkingsweek is bekend en burgemeester Jack Mikkers zou vandaag het programma hebben bekend gemaakt, ware het niet dat hij na zijn val nog aan het revalideren is.  
De avond werd gepresenteerd door Mieke van Opstal, de producent van 'Tussen Hoop en Stenen'. Haar  man Joep gaf een uitgebreide inkijk in het theaterstuk aan de hand van de acts die gedetailleerd werden belicht. Joep van Opstal heeft de research gedaan en het scenario geschreven. Regisseur Peter van Aar heeft op basis daarvan het script geschreven.
 

-Links een programmaboekje van een van de revue's van journalist Niek deRooij. Ook in de oorlog ging dit soort amusement door.

-Onder links Welshsoldaat Bill [William] Allen die tijdens de bevrijding de Bossche dertienjarige jongen, Toon Kroon, die getroffen door 17 granaatscherven, door Allen op zijn schouders vanuit de plek bij de schuilkelder waarin hij  bij onraad met zijn vader verbleef, naar een veldhospitaal gesjouwd werd.

-Onder: De nu 88-jarige  Toon Kroon.
Foto's van scherm en:  

© paul kriele, 13 februari 2019.
 

Oud bevrijders zijn er nog een paar, maar deze negentigers zijn  nauwelijks nog in staat nog naar de stad die zij bevrijd hebben af te reizen om bijv. deze musical ‘Tussen Hoop en Stenen’ te gaan zien,  zo sprak Jan de Wit. ‘We gaan het toch proberen hen de reisfaciliteiten aan te bieden.’

‘Tussen Hoop en Stenen’ is een productie die geen doorlopende, chronologisch toneel oplevert, maar een reeks verhalen omvat, verteld door Welsmen,  oud strijders, leden van het Verzet van doorsnee Bosschenaren met hun vaak emotionele anekdoten.  Daar tussendoor, of ondersteunend, muziek en dans en stads chroniqueur Erik Alink als verteller.  Het script is door regisseur Peter van Aar samengesteld uit het scenario dat door Joep van Opstal werd geschreven. 

Voor deze theatermuziekproductie, die op higtorisch feiten rust zijn uiteenlopende bronnen geraadpleegd: zoals boeken en publicatie. Kabinetchef Jan de Wit  en Pierre Kisters van de Stichting October 1944 hebben veel kennis uit hun archief aan  Meierijtheater over kunnen dragen. Er is een scene bij waar voor enkele Bossche en Rosmalense dagboeken zijn geraadpleegd.  
Regisseur Peter van Aar heeft vanuit het script  van Joep van Opstal de theatertekst gemaakt, zodanig dat het voor iedereen, Jan en alleman, jong en oud, toegankelijk werd.
De titel  tussen 'Hoop en Stenen' verwijst naar de emoties [Hoop] van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding met aansluitend de wederopbouw [stenen]. Jan de Wit: ’Daarmee is Meierijtheater  de eerste  uitvoerende club die concreet inhaakt op de bevrijdingsmaand’.

Enkele acts daaruit vormen onder meer oud-Casinodirecteur Luc van Gent wiens ouders, woonachtig in de Peperstraat, in de oorlog bij een bombardement vluchtte naar de Bethaniëstraat, waar de nog jonge Van Gent verliefd raakte op een buurmeisje.
In een volgende act speelt de dan volwassen Van Gent de hoofdrol als theaterdirecteur, die tegen 1985 [bij 800 jaar ’s-Hertogenbosch] een herdenking organiseert met 500 oud-bevrijders uit Wales.
Het was ook Luc van Gent die, naast de producent van boeken en video’s over de Tweede Wereldoorlog in Den Bosch, al die 500 Engelse bevrijders heeft weten te traceren en in 1985 naar Den Bosch heeft weten te halen. Van deze inmiddels 90 plussers zijn er op dit moment nog geen vijf meer in leven. Toch gaat de gemeente proberen hen  via reisfaciliteiten nog één keer de bevrijdingsherdenking hier mee te doen maken.

Nog een bijzonder verhaal is dat van de toen dertienjarige Toon Kroon die in de laatste dagen van de bevrijding met zijn vader de kelder uitkwam en daar door 17 granaatscherven werd getroffen. Zijn vader ging op hem liggen om hem te beschermen. Waarop Toons gillende oma aan een passerende Welshsoldaat vroeg haar kleinzoon naar een hulppost te brengen. Aan die helpende militair heeft Toon zijn leven te danken. Deze  Bill [William] Allen nam de jongen op zijn schouders en via een veldhospitaal is Toon in een Eindhovens ziekenhuis terecht gekomen en daar met veel moeite hersteld. Op die eerste verpleegdag ziet hij een man op een brancard de ziekenzaal binnenkomen, kijkt en ziet zijn vader daarop liggen.. .  
De zaal Theaterwissel aan de Parallelweg waar de kick-off van 'Tussen Hoop en Stenen' plaats vond.

foto's © paul kriele, 13 februari 2019.
De door regisseur gepresenteerde indeling van alle geauditeerden spelers met links de 'dragende' rollen en rechts de understudies en koor en ensembleleden.
 foto's ©paul kriele, 13 februari 2019.

 Het zal een hele tour worden deze anekdoten om te zetten in beeld en geluid. Binnen 6 maanden moet deze productie op poten staan met alles wat daar nog bij komt kijken qua kostuums, decor en muziek.
De kick-off van Tussen Hoop en Stenen' werd met een drankje en een ‘Meet en Greet’ afgesloten. Daar aan voorafgaand deed de regisseur Peter van Aar een oproep aan de spelers, de  muzikanten en de mensen achter de schermen: ’Wat je in deze productie ook bent. Je komt voor elkaar, en helpt elkaar, dat wordt onze opdracht die we komende zes maanden moeten hebben volbracht’.

 

Terug naar boven