75 oorlogs-en bevrijdingsverhalen in 'Brabant, brug naar Vrijheid'

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-09-2019 | Gewijzigd op: 17-09-2019
75 Oorlogs-en bevrijdingsverhalen in ‘Brabant, een brug naar vrijheid’ in boek vastgelegd.


Het dikke en rijk geïllustreerde
boek  'Brabant, brug naar Vrijheid.'
Het boek  is voortgekomen
uit het project Brabant Remembers.
De verhalen vormen de basis
van het provinciaal brede
programma rond 75 jaar
Vrijheid dat loopt t/m 2020.  
..............................................................
 
Het auditorium in het Designmuseum, waar de circa 30 amateur schrijvers
uit Brabant werden verwelkomd door burgemeester Jack Mikkers en Daan Leo van de afdeling communicatie van het Designmuseum.
Leo hield een inleiding over de
expositie 'Design van het Derde Rijk',
die vervolgens werd bezocht.


foto © paul kriele, 16 september 2019.
....................................................................
...........................................................
 

Omlijst door een veelzijdig programma van theater, muziek en dans door studenten Koningsacademie, muziek van het Arthemastrijkwartet, een dialoog over vasthouden en doorgeven van oorlogs-en bevrijdingsverhalen in de Toonzaal/synagoge en een rondgang met inleiding over de expositie ‘Design van Het Derde Rijk’ in het Designmuseum, werd maandagmiddag 16 september 2019 het dikke boek ‘Brabant, een brug naar vrijheid’ gepresenteerd. Dat gebeurde in aanwezigheid van 30 Brabantse amateur schrijvers, die elk binnen het project Brabant Remembers* hun herinneringen lieten vastleggen.
......... .....

In auditorium van het Designmuseum een welkom door
burgemeester Jack Mikkers
.
...............................................................................................

foto's © paul kriele, 16 september 2019.

Maan Leo,  hoofd communicatie van het Designmuseum, sprak voorzichtige woorden over de confrontatie/ de schrik die de expositie mensen kan bezorgen. Daarom is er ook een zaal -een verwerkingsruimte - waar men rustig kan bijkomen of nadenken of met anderen kan praten of anderszins weer  tot de werkelijkheid van vandaag komen. Maan Leo die uitlegt waarom directeur Timo Rijk die Design studeerde, deze expositie heeft opgezet: 'Het is belangrijk wanneer je zegt: Dit nooit meer. Maar dan moet je ook laten zien wat er gebeurd is. De expo plaatst de design van de Nazi's in de historische contekst.
............................................................................Welkom door burgemeester Jack Mikkers
In zijn welkom in het auditorium van het Designmuseum benadrukte burgemeester Jack Mikkers benadrukte dat het bij de viering van 75 jaar bevrijding, die in de stad in oktober groots wordt gevierd, gaat om het persoonlijke. Daarom  is dit boek uitgegeven met verhalen, emoties en verwerkingen, opdat onze nazaten weten wat er gebeurd is en wat er kan gebeuren, als we  niet waakzaam zijn. De kern waarvoor de expositie 'Design van het Derde Rijk' in dit museum ons de effecten aan toont, wanneer je meegesleept wordt door deze intimiderende  organisatie. Dan vraag je je af wanneer stopt dat? Die vraag komt te vroeg of te laat. Die ervaring geeft deze expositie je mee,' sprak Mikkers.
 
................ ......

-Hierboven: Voormalig burgemeester
van 's-Hertogenbosch Ton Rombouts[voorzitter van Crossroads 40-45, hield met gedeputeerde Christophe van der Maat [elk vanuit zijn ervaring] een dialoog waarin zij  'het verhaal' benadrukte dat nagenoeg iedere ouder die de oorlog heeft meegemaakt heeft, maar niet altijd zal [kunnen] vertellen.

-Rechts boven: Femke Klein, programmadirecteur Brabant Remembers, haakte in op wat voorgaande sprekers als Ton Rombouts en Christophe van der Maat ook  aangaven: "Verhalen vertellen en nieuwe dingen scheppen aan de jongeren'.

-Rechts:Chroniqueur  Eric Alink  vertelde over
het lot van de Duitse, maar naar Nederland gekomen
en genaturaliseerde familie Schute, waarvan de vader en  dochter Annie zelfs nog na de bevrijding door de toenmalige overheid  werden opgepakt en naar kamp Vught werden vervoerd
. Zoon Geert moest alsnog in Duitse dienst en werd naar het Oosten gestuurd waar hij in Djnepropetrovsk omkwam.

foto's © paul kriele, 16 september 2019.
.................................................................................................. 

Het rijk geïllustreerde boek is een uitgave van ‘Crossroads 40-45’ en bedoeld door die vastlegging de verhalen aan nieuwe generaties door te geven. Het Arthemastrijkkwartet luisterde de bijeenkomst in de Toonzaal voorheen synagoge op. Studenten van de Koningstheateracademie gaven met hun dans-en lied uitvoeringen een zinvolle inhoud aan deze historische bijeenkomst en zetten bij eenieder aan tot een overdenkingen en mogelijke gedachten aan onze vrijheid.
De voorzitter van Crossroads 40-45 oud-burgemeester Ton Rombouts en de gedeputeerde Christophe van der Maat gaven met elk een eigen verhaal de doelstelling weer om met verhalen de nieuwe generaties bewust te maken van onze vrijheid en dat door te geven. ‘Want als je zegt dit nooit meer, dan moet je ook dit laten zien,’ sprak het hoofd communicatie van het Designmuseum Maan Leo in haar inleiding op de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Na afloop werd aan alle aanwezigen het boek Brabant, een brug naar de vrijheid uitgereikt. *Brabant Remembers heeft dit project al in 2017 gestart door het verzamelen van verhalen. Met die 75 verhalen als basis loopt dat project 75 jaar Vrijheid door voor het provincie breed cultureel programma 2019-2020. 
 
.................

-Hierboven : Na de film Dansen voor je leven' waarin verhaald wordt over de Bossche  Roosje Glaser die met een Bossche dansschoolleraar Leo Crielaars was getrouwd, maar door diens verraad naar een Duits concentratiekamp was vervoerd, gaf Roosjes' neef Glaser nog een toelichting op en verklaring over het hoe en waarom Roosje zich zo met haar dans in het Kamp nog zo verdienstelijk had gemaakt. 
Daarop volgde een Pas de deux door twee studenten van de Koningstheateracademie te weten Kim de Haan en Jody Schoonus, 
die begeleid werden door het Arthema strijkwartet. 
>>>Volg de link voor het verhaal 'Dansen voor je leven' van Roosje Glaser.

-Hieronder: Studenten van de Koningstheateracademie hielden aan de hand van liederen van Herman van Veen en Willem Willink [onder andere
'Als het net even anders was gegaan']  een minitheatervoordracht. 
 

-Helemaal onderaan: Tot slot werd aan iedere aanwezige 
een exemplaar van 'Brabant, brug naar Vrijheid' uitgereikt.


foto's © paul kriele, 16 september 2019.
 
....
....


Terug naar boven