Zilveren herdenkingspenning voor organisatoren 75 jaar Bevrijding

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-12-2019 | Gewijzigd op: 12-12-2019
Zilveren herdenkingspenning voor organisatoren 75 jaar Bevrijding

Burgmeester Jack Mikkers reikte woensdag 11 december 2019 in de Oranjegalerij de zilverenherdenkings-en waarderingspenning uit aan een groot aantal personen /organisaties, die door de gemeente als verantwoordelijk worden gezien voor het welsagen van de herdenkingsweek 75 jaar Vrijheid in oktober jongstleden.
Stadhuis de Oranjegalerij.
Allen door de gemeente gekozen eindverantwoordelijken die hebben bijgedragen aan
het welslagen van de herdenkingsweek in oktober 2019.JackMikkers met
ambtsketen en Jan de Wit uiterst rechts [zittend] en Nicolette Meeuwsen derde v.l. zittend.


 foto © paul kriele, 11 december 2019. 

De ceremonie, die werd geleid door Jan de Wit samen met zijn collega Nicolette Meeuwsen voltrok zich bij het oudste [1940 oorlogsmonument [de sarcofaag ] dat de stad heeft. Hun verdiensten dat verdient goud, aldus de Wit. ‘We hebben keuzes moeten maken door voor deze eindceremonie de eindverantwoordelijken te selecteren.’ De zilveren penning waarop karakteristieke staan van Bossche symbolen en [De Draak en de Boschboom]  en de vlag van Wales met de draak, gedragen door soldaten van de 53rd Wels Division, en met alle emblemen van de legeronderdelen van de 53rd Welsh Division. De penning is ontworpen en geslagen door de Bossche graveur Lei Lennaerts.
 
De zilveren herdenkigs -en waarderingspenning ontworpen en
geslagen door graveur Lei Lennaerts.

..........................................................................

Het tiendaagse samenhangend programma was een project dat met zijn allen is gedaan. Daarom goed eens met elkaar, op uitnodiging van de burgemeester, die de eindverantwoordelijke was, dit te vieren. Jack Mikkers vatte nog eens zijn emoties samen die hij ook tijdens die herdenkingsweek had ondervonden: cachet, waardig en dankbaar. Specifiek noemde hij de vier oud veteranen uit Wales. ‘Zij hebben ons geïnspireerd om de boodschap van vrijheid en herdenken met elkaar voort te dragen.’ Ook uitte Mikkers zijn trots op de ambtelijke fietsploeg die in Wales het bevrijdingsvuur ontstaken en naar de stad brachten. Daarop nam de burgemeester het programma [de highlights] door waarbij ook de dorpen Nuland Vinkel en Geffen, maar ook Empel, Rosmalen en Engelen en Bohoven niet werden overgeslagen.

Daarop werd door Mikkers met ondersteuning van Jan de Wit en Nicolette Meeuwsen de zilveren penningen uitgereikt aan de verantwoordelijken [personen en verenigingen en/of bestuurders] die stuk voor stuk ook met de burgemeester op de foto gingen. We noemen de vier Bossche musea, De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, het Jeroen Bosch Art Center, Sjef Ipskamp Massband en Spiero cd/boek] en pianist Rein Boeijen], theatermuziekproductie van de Meierij 'Tussen Hoop en Stenen' [met Joep en Mieke van Opstal], Igor Denissen die de vlag ontwierp, de ‘liaison pur sang’ Pierre Kirsten van de stichting Oktober 40-45 *zie bevrijders], Gemengd Koor [Inno van Riemsdijk],  de ambtelijke fietsploeg, docent René Kok [archief en Historische avond inJBAC] van de musical en nog diverse sportclubs als FC Den Bosch de Bossche Rugby Club The Dukes [Eric van der Zande],  de wijken waaronder het Hinthamerpark [Tjeu Cornet], Bokhoven [Kees van den Oord], Vinkel [Wim van Wanrooij],  Rosmalen [Leander Pennings], Nuland [Mike van Venrooij], Heemkunde Rosmalen [Rien van den Broek], Monique Ruzius van Erfgoed voor de Roma en Sintiherdenking], Marc Verbeek met de oorlogsverhalen van de veteranen, Carel ten Horn van de militaire voertuigen, Ed Musters van het Regiment Van Heutz, Paul Niewold van De Ouwe Stomp, Babel [Jane van de Lest], het bisdom met de oecumenische herdenkingsdienst in de St.Jan. En last but not least Jan de Wit en Nicolette Meeuwis, die door burgemeester Mikkers werden bedankt voor zijn organisatorische verdiensten rond deze Bossche herdenking.

En tot slot de burgemeester zelf die van Jan de Wit de zilveren penning, ingelegd in lijstje voor op zijn bureau, want hij was de man met de idee van een herdenking waarin het persoonlijke verhaal voorop zou staan en mensen bij elkaar zou brengen.
Mikkers tot slot: ‘Laten we deze energie doorzetten en blijven nadenken over de toekomst van onze vrijheid, die we feitelijk elke dag vieren’.

*Bevrijders uit Wales
De vier bevrijders die in oktober 2019 in Den Bosch waren:

Mr. Tony Pengelli
Mr. Bruce Coombes
Mr. Alan King
Mr. Owen Butcher (overleed op 2 december2019)

Nogmaals de volledige namenlijst: 
Carel ten Horn Militaire stoet
Chantal Verhoeven Empel
Conservator Joris Westerink Het Noordbrabants Museum
Ed Mustert Regiment Van Heutsz
Edwin Gerritsen Fietser
Eric van der Zande Rugby / Running Soldiers
Frans Lucas Engelen
Freek van Genugten St Jan
Geraldine van de Griend St Jan / kinderen / productie /
Gerard van Oers Nuland
Heidi Bergmans St Jan / kinderen / productie /
Igor Denissen Vlag
Inno van Riemsdijk Gemengd Koor
Jane vd Lest Babel
Jo Timmermans JBAC
Joep en Mieke van Opstal Totale gezelschap Tussen H&S
John van Oorschot Fietser
Joyce Vugs Empel
Kees van den Oord Bokhoven
Kim de Vries Museum Slager
Leander Pennings Rosmalen
Lei Lennaerts Venrooy Goud- en Zilverindustrie
Mike van Venrooij Nuland
Monique Ruzius gemeente
Paul Niewold Veteranen
Peter Berlijn Museum Slager
Rein Boeijen Pianist
René Kok Archief/ JBAC Historische avond
Rick Hessels Veteranen
Rien van den Broek Heemkunde Rosmalen
Sjef Ipskamp Massband / Spiero
Tjeu Cornet Hinthamerpark
Wim van Wanrooij Vinkel
Jan van de Meer bestuur Kring Vrienden
Pierre Kisters Contacten bevrijders
 

 

Terug naar boven