HONI -herdenking bij de Grevelingen zondag 15 augustus 2021

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-08-2021 | Gewijzigd op: 16-08-2021
Toespraak van burgemeesterJack Mikkers bij de jaarlijkse HONI-herdenking oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië bij de Grevelingen  op zondag 15 augustus 2021.
 
-Hierboven vlnr: kabinetchef Jan de Wit, jeugdburgemeester Job, burgemeester Jack Mikkers en de voorzitter van de HONI-herdenking Anneke Schults.
-Hieronder: De kranslegging bij het HONI-monument bij de Grevelingen door burgemeester Jack Mkkers en jeugdburgemeester Job.
foto's © henk van esch, 16 augustus 2021.

Vandaag zondag 16 augustus 2021- wanneer we stil staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij de voor Indonesië zo zware periode van een langdurige onafhankelijkheidstrijd -denk ik even terug aan 2005. Dat is het jaar waarin het verbroederingsstandpunt van de Nederlandse regering- dat toen uit de mond van minister Bot in Jakarta mocht klinken- centraal stond.
We zijn zestien jaar verder en het zal binnenkort tot een afronding komen van het jaren lange dekolonisatieonderzoek over Nederlands-Indië. Media en politici spreken van een ‘definitief’ onderzoek. De spiegel van ons verleden ontkomt niet aan een heden daags oordeel. De uitkomsten van dat onderzoek zullen ons beslist tonen wat goed was en wat fout. Sommige feiten en die gevolgen zullen ons de adem doen ontnemen.

Het is spannend te weten hoe we met elkaar met dat verleden zullen omgaan. Ik besef dat ik met deze vraag vooral op zoek blijf gaan naar de verbinding. Sociale media, maar ook talkshows accentueren graag de verschillen, terwijl ik ervan overtuigd ben dat we als mensen zoveel kracht kunnen krijgen van juist de verbinding met elkaar. Het fascineert mij dat mensen altijd in staat blijken de verbinding aan te gaan. In mijn ambt als burgemeester ervaar ik dat elke dag, omdat ik juist dat op zoek.
Deze week nog bij mijn bezoek aan Barak 1 van het Nationaal Monument Kamp Vught. Daar heb ik onder meer gezien de veerkracht van nieuwe generaties om juist die verbinding van culturen aan te gaan. Daarvoor moeten we nog steeds met elkaar stappen blijven zetten.
Hella Haasse gaf in een van haar boeken aan de waarde en de betekenis van verbinden en het persoonlijk verhaal. Als wij daarvoor open staan dan hebben wij als mens het vermogen het over te dragen aan nieuwe generaties. Daarmee bouwen we op het verleden een iets betere toekomst. Het monument naast mij staat symbool voor de verbinding van duizenden kleine en grote verhalen, verhalen van kinderen, vrouwen, mannen en van militairen. Door hun verhalen wordt een onvoorstelbare periode voorstelbaar.

Jack Mikkers, burgemeester van ’s-Hertogenbosch.

Terug naar boven