Plaatsen van 45 nieuwe struikelstenen in binnenstad

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-04-2022 | Gewijzigd op: 27-04-2022
45 nieuwe struikelstenen in Bossche binnenstad
 
.........................................
In het stadhuis hangt een lijst met de namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 

Vanaf 4 mei telt ’s-Hertogenbosch 45 nieuwe struikelstenen. De stenen liggen op 14 locaties in het oostelijk deel van de binnenstad, globaal tussen de Zuid-Willemsvaart en het Bossche Broek. Elke steen herdenkt een joodse inwoner, die tijdens de Duitse bezetting door de nazi’s is weggevoerd en vermoord in een van de vernietigingskampen.
Locaties
Een van de locaties is Verwersstraat 22-24. Daar (op welk nummer is onzeker) woonde het gezin Wolff-Aptroop. Met vader Jacob die er een behangzaak had, moeder Martha, en de kinderen Simon Daan en Hulda Mie. In het begin van de bezettingstijd voegde Jo van Vugt zich als dienstmeisje bij hen. Jo hoorde al snel bij het gezin, maar moest in 1942 op last van de bezetter haar joodse werkgever verlaten. Korte tijd later werd hele gezin in Auschwitz vergast. Ook Jo is inmiddels overleden.
In gesprek met de Stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch vertelden de dochter en kleindochter van het dienstmeisje dat het gezin Wolff nog een derde kind had. Naspeuring door de stichting wees uit dat deze zoon, Martin Simon, tijdens de bezetting naar Zwitserland was gereisd en vervolgens naar Australië waar hij in 2008 overleed. Sinds kort is er contact met zijn zoon David die in Thailand woont. Voor David is de geschiedenis van zijn familie nu compleet. Hij hoopt binnenkort naar Nederland te komen.
De struikelstenen voor de familie Wolff-Aptroot maken deel uit van de in totaal 238 die Stichting Struikelstenen ’s Hertogenbosch uiteindelijk zal plaatsen.
Op dit moment liggen er in ’s-Hertogenbosch al 125 struikelstenen op 39 locaties. In 2023 is het project voltooid. Stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch is een initiatief van betrokken Bosschenaren, met steun van de gemeente ’s-Hertogenbosch.
.....
In de Mortel [achter de voormalige synagoge] hangen plaquettes met 392 namen van Joodse slachtoffers die naar een Duits concentratiekamp werden gedeporteerd. foto © paul kriele, 26 januari 2020.

Meer informatie:  https://struikelstenen-shertogenbosch.nl of bezoek de struikelstenen in ’s-Hertogenbosch via de app ‘struikelstenengids’. (Foto vraag naar kabinetszaken@s-hertogenbosch.nl)

Terug naar boven