Bossche Bevrijding: Verzetsstrijders op 'Bossche Stadsgezichten'

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-10-2022 | Gewijzigd op: 26-10-2022
Podcastserie 'Bossche Stadsgezichten' aflevering  6 en 7 over Bossche bevrijding.


Riet van de Haterd-van Grunsven
*Geffen, 6-9-1918. meldde zich in mei 1940 als koerierster bij de ondergrondse
en de Knokploeg [K,P.].foto © paul kriele, 
28-10-1985 
.............................................. 
De podcastserie 'Bossche Stadsgezichten' herdenkt de bevrijding van 's-Hertogenbosch op 27 oktober 1941 met een dubbele aflevering op donderdag 27 oktober 2022. Daarin komen de verzetsstrijdster Riet van de Haterd van Grunsven en Jac van der Linden, die in 1941 broeder/chauffeur van de ziekenbak werd, aan bod.
De Geffense Riet van de Haterd, geboren op 6 september 1918, raakte als koerierster al vanaf de eerste meidagen in 1940 betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Zij kreeg haar opdrachten van de ondergrondse of van de Knok Ploeg [K.P.]. Dat waren vaak bestuurders en oud militairen die in hun verzet tegen de Duitsers bezetter, tot ondergrondse activiteiten kwamen. Avontuurlijk, zo klinken haar  - beslist niet ongevaarlijke - expedities
Een van haar tochten in de vrieskou door de Biesbosch heeft zij uiteindelijk met een verlamming van haar onderlichaam moeten bekopen. Niet voor niets was haar bijnaam IJsblok. Om ongezien bewapend te zijn kon zij achter twee gebroken vingers, opgelopen bij een achtervolging, een 65 mm revolver verbergen. Met wat oefeningen wist zij daar mee om te gaan. Door oplettendheid en met slimme trucs wist zij 
gedetineerden verzetsstrijders uit Kamp Sint Michielsgestel - en een andere keer- ook uit huize Mariënhof in Vught te bevrijden.
Tot slot geeft zij een inkijk in de bevrijding van de stad. 
De belevenissen, soms in de vrieskou, vertelde Riet van de Haterd  in een interview dat haar op 4 augustus 1993 werd afgenomen.


Jac van der Linden *29-12-1914 was in de oorlogsjaren broeder/ chauffeur op de ziekenwagen van het  Groot Ziekengasthuis.


foto © paul kriele, 1 november 1985.
....................................................
 
Jac van der Linden, in de oorlogsjaren als broeder/chauffeur in dienst van het Groot Ziekengasthuis.


In deze zevende aflevering van Bossche Stadsgezichten vertelt Jac van der Linden [*29-12-1914]  over zijn werk als verpleegkundige op de chirurgie van het Groot Ziekengasthuis. En over zijn functie als broeder/chauffeur op de ziekenwagen. Met hem gaan we 80 jaar terug in de tijd.
Het werk bij de nonnen werd kort na zijn aanstelling  op 9 mei 1940 onderbroken door de mobilisatie Daar legt hij uit hoe zijn compagnie mitrallisten vanuit de Citadel, via de Brug bij Zaltbommel en terug via  Kerkdriel, uitkomt in de Kruisstraat bij Rosmalen. Onderweg zag hij al eerste Duitse vliegtuigen over komen. .
Maar zijn diensttijd als 26- jarige militair duurde maar acht maanden tot februari 1941.
Hij keerde terug naar 'het Grôôt' waar hij als broeder op een  oude zieken wagen werd gezet. Dat was een baantje voor de nacht. Overdag was hij verpleger bij de nonnen van de afdeling chirurgie.
Die oude Chevrolet deed dienst om patiënten te vervoeren. Uiteraard !!.  Maar Van der Linden kreeg ook wel eens opdracht voedsel pakketten te bezorgen bij een van de drie Bossche ziekenhuizen, het Carolus. Johannes de Deo of het Groot Ziekengasthuis, als ze daar iets te kort kwamen.  Onderweg nam hij ook wel eens een lid van de Ondergrondse of een verzetsstrijder mee die door de Duitsers achterna werd gezeten.

Van der Linden zet een prachtig verhaal neer over de  militairen in oorlogstijd, 
Van der Linden begint zijn verhaal,  dat dateert van 1 november 1985, bij de oproep voor mobilisatie [9 mei 1940]. Duidelijk proefde hij daar de onwennige sfeer met een oorlog, zelfs bij zijn meerderen die nog nergens van af wisten.


Voor de link naar 'Bossche Stadsgezichten' zie de openingspagina van bastionoranje.nl [zie icoontje in de linker kolom] of klik op Bossche stadsgezichten .

Terug naar boven