Herdenking gevallenen Piet Kerssens en Enrico Marcolina

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-10-2022 | Gewijzigd op: 27-10-2022
Herdenking gevallenen  Piet Kerssens en Enrico Marcolina die omkwamen op 26 oktober 1944.
-Hierboven: Portretten van de twee op 26 oktober  1944  omgekomen Bossche burgers: links Enrico Marcolina en Piet Kerssens.
-Hieronder: Afgevaardigden van diverse organisaties en familieleden van Enrico Marcolina en Piet Kerssens en veteranen bij deze bijeenkomst georganiseerd door de commissie van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch 'Het Kleine Monument' Hans van Bavel en Ron van de Voort.

foto's © paul kriele, 27 oktober 2022.

Donderdagmorgen 27 oktober 2022 -de Bossche bevrijdingsdag - werd bij het kleine monument op de Wilhelminabrug Noordzijde de op een na laatste oorlogsdag- twee omgekomen Bosschenaren herdacht, te weten Enrico Marcolina en Piet Kerssens.
De herdenking gebeurde na een bijeenkomst in de Oranjezaal van het stadhuis. Daar staat een epitaaf met Schrijn, als herinnering aan de in de oorlog gesneuvelden Bosschenaren die vochten voor onze bevrijding 78 jaar geleden.
Tegen 10.00 uur verplaatste de jaarlijkse herdenking aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zich naar de Wilhelminabrug.

Met medewerking van de gemeente, De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch [het Kleine monument] vond daar een kort programma plaats bij het kleine monument van de aldaar gesneuvelde Piet Kerssens en Enrico Marcolino. Dat gebeurde onder meer met een taptoe door de veteranen, het verhaal van de twee omgekomen Bossche burgers [door Ron van de Voort] en een kranslegging.
De voorzitter van 'Het Kleine Monument' Hans van Bavel droeg het gedicht voor 'Oorlog zien als een boom'.
Na een ere-saluut door de veteranen onder leiding van eerste officier Piette, hield Hans van Bavel nog een slotwoord [uitnodiging voor koffie op het Bolwerk Sint Jan] en droeg het gedicht 'Zonder Oorlog' voor. 
Fragment uit gedicht 
Ik kan praten over wat ik wil,
Ik kan praten en ben niet stil,
Mijn vrijheid, die is er nog.
Laten wij samen zorgen voor een leven zonder oorlog !

 
..
........

Hierboven: Kranslegging door Astrid [mede namens Frank] van Raamsdonk-Kerssens en daaronder van een nabestaande van Enrico Marcolina.
Onderaan: Afgevaardigden van het Veteranenontmoetingscentrum.

foto's © paul kriele, 27 oktober 2022.
----------------------------------------------------------------------------------
De twee slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog van wie de een Enrico Marcolina door het schot van een sluipschutter om het leven kwam en Piet Kerssens, die terwijl hij hulp bood aan de Welshsoldaat, die zwaar gewond op de Wilhelminabrug lag, ook daar door een kogel werd geraakt en later ernstig gewond werd overgebracht naar Coudewater, waar hij overleed. Dat noodlot op 26 oktober 1944 troffen de twee als begeleiders van het Engelse legeronderdeel de 53d Welsh Division.
 
Voorafgaand aan het zingen van het  Wilhelmus en de 'minuut stilte' speelde René Coense  op zijn trompet de Taptoe. foto © paul kriele, 27 oktober 2022. 

Terug naar boven