Herdenkingsplechtigheid bij monument Hekellaan

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-10-2009 | Gewijzigd op: 16-10-2012
-Links boven: onder het gebladerte van de bomen in de Casinotuin trok een lange stoet van genodigden oudstrijders, familie en officiële functionarissen van leger en politie voor een herdenkingsplechtigheid naar het monument aan de Hekellaan.
In het Theater was er een themabijeenkomst geweest rond   's-Hertogenbosch 1940-1944'.
-Boven: links naast burgemeester Ton Rombouts staat de Engelse ambassadeur Paul Arkwright en rechts naast Rombouts miss Edwina Hart uit Wales, de minister van Gezondheid en Sociale Zaken waaronder de veteranen vallen. Rechts naast haar wethouder Geert Snijders.
-Link er foto: Individuele burgers en oud-gedienden van de oorlog '40-'45 legden na afloop van de officieëe kranslegging een roos bij het monument
.

foto's © paul kriele, 26 oktober 2009.

Vanmiddag maandag 26 oktober 2009 om even na 4 uur vond op de Hekellaan bij het Herdenkingsmonument een plechtigheid plaats rond de 65ste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij waren behalve  de ambassadeur van Engeland ook diverse hoge officieren uit Wales aanwezig. Ook majoor Dabbe Regio Commandant Zuid  van het Nederlandse leger legde er een krans.
Het was de laatste officiële en -op deze wijze -traditionele herdenking met  de oud-strijders.

Uiteraard was er in de personen van burgemeester Ton Rombouts en wethouder Geert Snijders een Bossche gemeentelijke deputatie aanwezig.
De ceremonie volgde op een themabijeenkomst inTheateradParade, waar onder meer Luc van Gent een lezing gaf over het leven in de oorlog en tijdens de bevrijding.
De dag was begonnen met een ontvangst van de 41 bevrijders, hun familie en/of begeleiders in het stadhuis.
Allen kregen er een glaasje port uit 1994 geserveerd.
Daar werd door de Walese minister van Sociale Zaken [Veteranenbeleid] Edwina Hart ook  de 118 omgekomen Bossche burgers genoemd die bij bombardementen van -veelal Britse - vliegtuigen waren omgekomen.

De oud-gedienden van de 53rd Welsh Division kwamen speciaal voor een laatste officiële herdenking naar Nederland om hun 160 omgekomen oud-collega's uit de bevrijdingsstrijd van de stad  te gedenken.
Engelse oud-gedienden die de vlaggen van hun regimenten uit Wales dragen.

foto's © paul kriele, 26 oktober 2009.
Hierboven linker foto kransleggingen door burgemeester Rombouts en wethouder Snijders,
Boven -rechter foto- de Britse ambassadeur Paul Arkwright
Onder links:majoor Dabbe, als afgevaardigde van de Regiocommandant Zuid.
Onder rechts: uit Wales Majoor-generaal Poorter.


De Last Post werd geblazen door Alfons van Stenis....

foto's © paul kriele, 26 oktober 2009.
....Daarbij streken de militairen uit Wales  hun regimentsvlaggen. Daarna klonk het Wilhelmus.Miss Edwwina Hart. uit Wales, de minister van o.a. Sociale Zaken en Veteranenzorg, die met Pierre Kirsten, voorzitter van de stichting 'October '40-'45' , een krans legt. en nog een deputatie uit Wales:  de Brigadier Wardle van het 160ste Welsh-regiment.

zie op programma het verdere verloop van de herdenkingsweek.

Terug naar boven