Wales'vuur aangekomen/ Rugbyuitwisseling

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-10-2009 | Gewijzigd op: 27-10-2009
De sportieve ontmoeting op het sportterrein aan de Hekellaan begon met een min of meer officiële ontmoeting bij het monument van de bevrijders [naar ontwerp van Guus Keser]. De twee mannen in staal stellen de Welsh-bevrijders voor die in oktober 1944 vanuit Rosmalen en de Graafseweg Sluis O overstaken en verder via Hekellaan en Parklaan naar 't Zand oprukten.
Toespraken en vriendelijke uitwisselingen  door ondermeer [rechtsonder] de voorzitter van de Stichting October 40-45 Pierre Kirsten. foto's © henk van esch, 25 oktober 2009.

De onstuimige sporters in gelid. Voordat de wedstrijd tussen The Dukes en een team uit Wales begon= en ook tijdens de wedstrijd -speelde de Koninklijke Harmonie. terwijl de teams al staan opgesteld.
Fanatiek spel of soms show..?  In ieder geval boeiend voor de toeschouwers.

foto's © henk van esch,
25 oktober 2009.

Het publiek .. en de organisatie, Pierre Kirsten en rechts rugby sponsor Tonny Rademaker jr. . en tot slot van de internationale uitwisseling   een after rugby ..

Herdenking bij  het Welsmonument aan de Aartshertogenlaan
 
Op dit memorabel moment zingt Welsman Peter Davies [86 jr.]  het 'Exaltation' , een eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten.  Achter hem Marjo Eshuis en Jan Boljhuijt van de fietsploeg die zojuist met  het bevrijdingsvuur uit Wales was aangekomen. Boven en onder: Aankomst van het bevrijdingsvuur uit Wales meegefietst door een team vam ambtelijke wielrenners met o.a. Marjo Eshuis [m]  en Jan Bolluijt [r.].
en begroeting door de Walesmilitairen.
   
Boven:  Toespraak door de voorzitter van de stichting 'October 40-45' Pierre Kirsten die speciaal verwees naar de 160 gesneuvelde Engelse militairen.
Rechts: de Bossche amateur-renners die vanaf Wales het vuur  aandroegen.

 foto's ©  henk van esch, 25 oktober 2009.

 
Intussen zat het publiek op de Parade al te wachten. Daar zou de stille tocht -vanaf de Aartshertogenlaan- aankomen. De Koninklijke Harmonie  speelt wanneer de stille tocht met de 146 lampionnen op de Parade aankomt.

foto's ©  henk van esch, 25 oktober 2009.

146 jongelui -jonge sp[orters bij The Dukes- droegen in de stille tocht  lampionnen mee, die de 146 omgekomen bevrijders symboliseerden.
Ook opde Paradewredne de renners en atleten van OSS/VOLO, die het laatste traject liepen, door oud-strijders verwelkomd.
Rechts:  ontroerende momenten bij de klanken van het Wilhelmus en wanneer de 146 namen van de gesneuvelde militairen in beeld komen.


foto's © henk van esch, 25 oktober 2009.

Het bevrijdingsvuur is deze week bij alle activiteiten aanwezig.
De namen van de 146 gesneuvelde Engelse soldaten staan in de ramen van het stadhuis gegrifd.


Terug naar boven