Drukte bij Parade voertuigen, muziek en militairen

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-10-2009 | Gewijzigd op: 28-10-2009
Eerste verslag van de druk bezochte kerkdienst,  met aansluitend de Parade van oude legervoertuigen, harmonieën, de bevrijders en oud-gedienden.  Defilé langs het bordes van het stadhuis met Bossche bestuurders olv burgemeester Ton Rombouts en Britse officials.
 


Hierboven een eerste impressie met o.a. de officals die uit de herdenkingsdienst komen. In de St.Jan werd voor genodigden, oud-gedienden, bevrijders en publiek op deze Bossche bevrijdingsdag een oecumenisch kerkdienst gehouden.
foto's © paul kriele, 27 oktober 2009.
-------------------------------
Na een druk bezochte kerkdienst in de St. Jan disndagmorgen 27 oktober 2009 begon pas tegen half een de Parade van oude legervoertuigen, die afgewisseld werden door een Britse muziekkapel, een Engels koor en de Oude Schuts uit Den Bosch.
Langs de route stonden een paar duizend mensen die, of klapten, of een hand gaven aan de oud-gedienden,  of op weer andere plaatsen rozen uitdeelden [Bagatelle] en met vlaggen stonden te zwaaien.

De bestuurders van de auto's en motoren, de manschappen, oud-militairen en de muzikanten defileerden langs het stadhuis. Op het bordes werd de Parade afgenomen door burgemeester Ton Rombouts en de wethouders Bert Pauli, Geert Snijders en Jetty Eugster. Ook de deputaties uit Wales waren present.

Na afloop van de oecumenische kerkdienst in de St.Jan






De Bossche bevrijders uit Wales verlaten de St.Jan. De Bossche Oude Schuts, die een vaandelgroet bracht, loopt onder de luipoort door.
Langs de route stonden mensen met rood-wit-blauwe  vlaggetjes  en ook bevrijdingsvlaggen en bloemen.
De Parade van voertuigen ging vooraf door 'The Band of the Prince of Wales Division'
.....en een escorte van de politie.


foto's © paul kriele, 27 oktober 2009.

In de dienst in de St.Jan brachten  146 kinderen evenzoveel kruisjes, die de gesneuvelde Britse militairen symboliseerden, naar voren.
Aan de indrukwekkende dienst verleenden het Bosch'  Gemengd Koor en het Llantrisant Male Choir uit Wales hun medewerking. Het lied October '44, gezongen door Roos van de Sande, maakte op de aanwezigen diepe indruk.

Voertuigen stonden opgesteld op de Parade.

De voertuigen zijn veelal van oudere en soms ook jongere hobbyisten. Op deze wagen zit een krant geplakt met daarop de foto's van de 146 Bossche bevrijders.

In de stoet liep ook het team mee van de wielrennersclub  van de gemeente die het bevrijdingsvuur ophaalden in Wales en de lopers van OSS-VOLO die het van het Welshmonument naar de Parade brachten. Bij café Bagatelle op de Hinthammerpromenade stonden jongelui rozen uit te delen aan de bevrijders.
De Bossche Oude Schuts defileert over de Markt.

foto's © paul kriele, 27 oktober 2009.
 Een team van de Britse televisie maakt voortdurend opnamen. Ze zijn hier op de Markt  in gesprek met twee Bossche dames.

De Britse muziekkapel. foto's © paul kriele, 27 oktober2009.
Voor de oud-strijders- een circa 40 in getal- stond er een speciale tribune tegenover het stadhuis opgesteld. Er was veel publiek op de been honderden mensen stonden soms rijen dik langs de route.

Zo was het ook 65 jaar geleden bij de bevrijding: Bossche meiden die op de foto willen met 'Britse' militairen....
foto's © paul kriele, 27 oktober 2009.
Midden over de Markt liep het afgezet tracée van de voertuigenparade.



Terug naar boven