Drukte bij vuurwerkshow rond Diezebrug

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-10-2009 | Gewijzigd op: 01-11-2009
De vuurwerkshow of liever gezegd het historisch verhaal van Oktober 1944 rond de inname van de stad door de Engelsen trok vanavond - dinsdag 27 oktober 2009 /21.00 uur - honderden belangstellenden. In die laatste volle week van oktober 1944 speelde de Diezebrug en de veevoederfabriekvan Koudijs een cruciale rol.

de historie
Manschappen van de D en B-compagnie van het 53rd WelsDivision wisten de ontstekingsdraden van de springladingen  onder de brug door te snijden. In hun -toen nog- overheersende bezettingstijd hadden de Duitsers onder diverse bruggen springladingen aangebracht. Voordat de geallieerden arriveerden had de ondergrondse [aangesterkt met enkel Russische militairen] al veel verkenninngswerk ter plekke verricht, meestal vermomd als Duitse soldaat.
Maar het ontbrak de eerst aangekomen soldaten uit Wales, die onder aanvoering stonden van majoor Barnie McCall en captain David Morgan, aan voldoende mankracht. Versterking met tanks en munitie kon niet -via een bezet Hintham -  snel genoeg doorstoten. 
De drie Welshpeletons [10e 11e en 12e] werden flink vanuit de Brugstraat en Koninginnelaan door daar nog aanwezige Duitsers beschoten. Intussen wisten enkele Duitse militairen, die ook vanuit de ramen van de Havendijk en de Protestante school steunvuur kregen, nieuwe ladingen springstof aan te brengen en de ontstekingsdraden te herstellen. Kort erop vloog de Diezebrug de lucht in.

de herdenking
Ondersteund door special effects van het vuurwerkbedrijf  Pyro 4 uit Amsterdam en naar idee van Mark Eijsink Smeets en de Vlaming Lieven Slabbinck [bekend van het stadhuisvuurwerk] trok dit  nagebootst -vurig -verhaal, ondersteund met muziek, op deze bevrijdingsdag 27 oktober een paar duizend toeschouwers.
Het publiek stond al vroeg opgesteld langs de Oliemolensingel, de kades van de Dieze, de HandeIskade, de Boombrug,onderaan de Citadel en langs de Zuid-Willemsvaart. 
In 20 minunten voltrok zich op deze avond een verhaal vol licht, waarin ook de schimmen van militairen en voertuigen een rol speelden. Dit gevecht vormde 65 jaar geleden de inleiding tot de bevrijding van 't  Zand op 27 oktober 1944 .

Op vele plekken werd de Diezebrug aangelicht, werd er vuurwek ontstoken en symboliseerden vuurbollen het gevecht rond de brug. Tekst :'Waar blijft versterking' slaat op de enkele Britse manschappen die vanuit een huis aan de Antoon Derkinderenlaan de brug hadden verkend en munitie hadden geplaatst.
Over de gehele lengte werd de brug, die in 1939 werd gebouwd, stonden op een gegeven moment lichtpotten. foto's © paul kriele, 27 oktober 2009,

Boven en linksonder: De slotfase met een indrukwekkend vuurspel. 'Thank our Liberators' was de verlichte slottekst.

foto's © paul kriele, 27 oktober  2009.
Onder: Marc Eysink Smeets die het idee en het verhaal van dit spektakel bedacht. Het werd  technisch ingevuld door de Vlaming Lieven Slabbinck die ook het vuurspel rond het stadhuis [2008] en de vuurshow bij de VVV [2009] verzorgde.
 Het Amsterdams vuurwerkbedrijf Pyro 4 zorgde voor alle special effects.

 


Terug naar boven