Première '65 jaar herdenkingsfilm'

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-01-2010 In TheateraandeParade ging op woensdag 27 januari 2010 voor een zaal van 200  belangstellenden de herdenkingsfilm over 65 jaar bevrijding van de stad in première. De film van deze laatste tradionele herdenking werd gemaakt door Harry Zwanenberg.
De opbrengst van de dvd gaat naar de stichting 555.

Een volle zaal in TheateradParade met belangstellenden voor de film over 65 jaar bevrijd 's-Hertogenbosch.
Filmmaker Harry Zwanenberg die de opdracht kreeg deze laatste - traditionele - herdenking, mede voor de veteranen, vast te leggen.
foto's © herman van boxtel, 27 januari 2010.

De voorzitter van de stichting 'October 44' Pierre Kisters richtte zich tot het - in grote getale opgekomen - publiek met een welkom. Kisters begon met een terugblik op de afgelopen 25 jaar. Al snel kwam hij bij de laatste herdenking van de bevrijding in de laatste volle week van oktober 2009. In zijn toespraak prees Kisters de fantastische medewerking van de gemeente, en niet op de laatste plaats van de Bossche bevolking die dikwijls spontaan hun hulp in vele vormen hadden aangeboden.
Daarna ging hij in zijn speech in op de maker van de film, de verdienstelijke amateur filmer Harry Zwanenberg die door zowel de gemeente `s-Hertogenbosch als de Stichting October 1944 was gevraagd om van die laatste herdenkingsweek een registratie te maken. De gemeente/stichting kon dan degenen die niet meer naar Den Bosch konden komen, zo snel mogelijk een DVD aanbieden. Dat is nog voor kerstmis 2009 gelukt. 
Al snel kwamen er tientallen emotionele brieven vanuit Wales bij de stichting binnen.Ook Kabinetszaken van de gemeente en het stadsbestuur is overstelpt met mails en brieven (meer dan 150 schriftelijke reacties!)
Daarna dankte hij met name Jan de Wit voor de niet aflatende steun die hij had verleend. 

Links: Fragment uit de film stadhuisraam met zicht op Lombardje,
Hierboven: De sprekers van de bijeenkomst in TheateradParade op woensdag 27 januari 2010.
Links boven: Coördinator van de herdenkingsfeesten en gastheer namens de gemeente Jan de Wit van de afdeling communicatie.
Boven Voorzitter van de Stichting 'October 44' Pierre Kisters.

foto's © herman van boxtel, 27 januari 2010.

Jan de Wit van de gemeente dankte de inwoners van de stad en met name de Stichting October 1944 in de persoon van Pierre Kisters en Jacqueline van de Wildenberg als secretaris, voor wie hij een warm applaus kreeg.
De Wit: 'De gemeente (Kabinetszaken) blikt vooruit op het toekomstig herdenken: het lopende traject, dat leidt tot de invulling van een nieuwe manier van herdenken in onze stad.
Om tot een nieuwe opzet te komen hebben de organisaties van de vijf herdenkingen (Dodenherdenking, 5 mei Bevrijdingsdag, Einde WOII (15 augustus), Herdenking Indiegangers (jaarlijks, dit jaar op 11 september 2010) en Bevrijding ’s-Hertogenbosch zich aaneengesloten bij een nieuw platform, dat de herdenkingen in ’s-Hertogenbosch gaat coördineren. 

Belangstellenden voor de film: informatie loopt via de gemeente: j.dewit@s-hertogenbosch.nl


Terug naar boven