Bezoek Willem Alexander bij Herdenking 60 jaar bevrijding

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-05-2005 | Gewijzigd op: 07-01-2011
Welkom aan prins Willem Alexander door burgemeester Ton Rombouts. Links CdK May Weggen.

foto © peter van gogh, 1 mei 2005.
 

Behalve kroonprins Willem Alexander en commissaris der Koningin May Weggen waren ook andere diplomaten van omringende landen aanwezig bij de officiële herdenking in het Bestuurscentrum. Daar ontving de kroonprins het eerste exemplaar van het boek 'Jong zijn in oorlogstijd'.

Bezoek kroonprins Willem Alexander & premier Jan Pieter Balkenende
- 4 mei 2005
Behalve kroonprins Willem Alexander en commissaris der Koningin May Weggen waren ook andere diplomaten van omringende landen aanwezig bij de officiële herdenking in het Bestuurscentrum.|Willem Alexander had 's morgens in het Stadskantoor het eerste exemplaar van 'Jong zijn in oorlogstijd 'in ontvangst genomen.

 
Premier Balkenende in de Bossche straten..
-foto's © marc venrooij, 5 mei 2005.
 
De strijdbare 2e kamer politicus Hirsh Ali is op deze bevrijdingskrant [bovenste foto] ook nog herkenbaar..

In het Provinciehuis had Willem Alexander een toespraak over zijn persoonlijke ervaringen met vrijheid gehouden. Zowel in Den Bosch als in Wageningen -defilié voor oud-strijders- stond de kroonprins er voor het eerst alleen voor. Alexander benadrukte dat wij ons niet meer afzijdig kunnen houden van een oorlog. 'Wij staan als burgers nu zelf op het toneel van de geschiedenis' aldus de kroonprins.
Premier Balkende opende de serie herdenkingen rond 60 jaar Bevrijding in 's -Hertogenbosch. Op de Parade ontstak Jan Pieter het bevrijdingsvuur . Voor Balkenende betekent bevrijding ruimte voor levensovertuiging.

Kort nadat Balkenende het bevrijdingsvuur had ontstoken werden aan prominenten enkele statements gevraagd over hun gedachten aan bevrijding.
Balkende:Vrijheid betekent voor mij ruimte voor je eigen levensovertuiging. Mensen die kunnen omgaan met deze ruimte kunnen elkaar inspiratie geven. Wij zullen anderen in hun waarde moeten laten, aldus de in 1956 in Noord- Kapelle geboren Balkenende.
Een Duitse vindt vrijheid van meningsuiting het belangrijkste.
De turner Yuri van Gelder [*Waalwijk, 1983] die zegt het belangrijkste van vrijheid is, dat je jezelf kunt ontplooien. Bij het trainen aan de ringen denk je aan jezelf, maar vergeet de anderen niet.  
In het provinciehuis ontving een scholier de eerste prijs van een affichewedstrijd over het thema 'Vrijheid delen is de kunst'. Hij had een affiche ontworpen met de tekst: Vrijheid krijg je niet allen.


Terug naar boven