Dodenherdenking met lezing -Egyptische- auteur Sabri S. Hamus

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-04-2011 Ter gelegenehid van de dodenherdneking op 4 mei 2011 in de Hervormde kerk  vindt er een speciale 4 mei-lezing door plaats de acteur Sabri Saad El Hamus
De bijeenkomst in de Grote Kerk staat in het teken van het landelijke thema Vrijheid ligt niet op straat. De organiserende partijen hebben dit thema gekoppeld aan de actualiteit, door ‘de Arabische Lente’ centraal te stellen. De lezing in de Grote Kerk wordt verzorgd door de bekende Nederlands-Egyptische acteur Sabri Saad El Hamus. Hij kwam begin dit jaar in het nieuws, door in het programma Pauw & Witteman op bevlogen wijze (live) verslag te doen van de revolutie op het Tahrirplein in zijn vaderland Egypte. Tijdens deze herdenkingsbijeenkomst blikt hij terug op deze – voor zijn vaderland en voor hem zelf – emotionele periode, die hijzelf omschreef als (citaat) ‘mijn nieuwe geboorte’.

Sabri Saad El Hamus groeide op in Caïro en kwam – op zoek naar vrijheid - in 1978 in Nederland terecht. Grote bekendheid verwierf hij met zijn rol van Mourad Aziz in ‘Pleidooi’, de politieserie ‘Unit 13’ en in de films ‘Het Schnitzelparadijs’ en ’n Beetje Verliefd’. In 2007 werd hij artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam.

foto © pieter boersma.
 

De Dodenherdenking in de binnenstad vindt plaats in de Grote Kerk (Kerkstraat), bij het Joods Scholierenmonument in de Casinotuin en bij het Verzetsmonument aan de Hekellaan. Om 18.30 uur wordt in de Grote Kerk, Kerkstraat 20, een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Deze bijeenkomst wordt geleid door dominee Peter van Helden, predikant van de Protestantse Kerk van ’s-Hertogenbosch. Het Kamerkoor Mi Canto levert een muzikale bijdrage met de wereldbefaamde ‘Mauthausencyclus’ van Mikis Theodorakis. Leerlingen van De Bossche Broek en het Sint-Janslyceum dragen gedichten voor.