'Herdenk en blijf gedenken,' zegt auteur Sabri Saad El Hamus

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-05-2011 | Gewijzigd op: 04-05-2011
Bij de herdenking -vanavond 4 mei 2011 - in de Hervormde Kerk aan het Kerkplein werd vaak opgeroepen om  degenen die gevochten hebben, die gestorven zijn en die, zoals in Libië of Egypte, voor hun vrijheid hebben gestreden, te blijven gedenken. Auteur Sabri Saad El Hamus, die van Egyptische afkomst is en eregast was op de herdenking in de Hervormde Kerk, vroeg om zijn landgenoten, die de naam van het Tahiriplein eer hebben aangedaan door om vrijheid[ =Tahiri] te strijden, ook te blijven gedenken.

Elk jaar zijn vertegenwoordigers van de jeugd in de persoon van  leerlingen van de Basisschool De Bossche Broek, locatie Zuid en leerlingen van het St.Janslyceum aanwezig om de voortzetting van het herdenken te blijven continueren. Deze scholen hebben bovendien het Joods scholierenmonument  in de Casinotuin geadopteerd.

Het thema dit jaar is: 'Vrijheid ligt niet op straat.'

Het Veteranenplatform 's-Hertogenbosch met o.a. secretaris Joop Stoop, voorzitter Walter Fredriksz [m.] en bestuurslid Paul Niewold. Leerlingen van de Bossche Broek-Zuid en van het St.Janslyceum, die een rol vervulden in het programma van de 'Herdenking 2011'
De kerkzaal met 250 aanwezigen die de herdenking olv  dominee Peter van Helden bijwoonden. De muziek werd verzorgd door Jacques van den Dool [orgel],  Harrie van Oirschot [fluit ] en het  Kamerkoor Mi Canto. Vlnr Loco-burgemeester Bart Eigeman, Luitenant Kolonel van der Hoog en de Egyptische auteur Sabri Saad El Hamus. die een lezing gaf met als titel 'De Arabische Lente'.

foto's © paul kriele, 4 mei 2011.

Het kamerkoor 'Mi Canto' olv van Luco van Schaijk, zong de Mauthausenliederen die op muziek gezet waren door Mikis Theodorakis en met tekst van Iacovos Kambanellis, een overlevende van het Konzentratiekamp.  Leerlingen van Het Bossche Broek Zuid [hier Bram Roovers] droegen enkele gedichten voor:  'Aan elke oorlog komt een eind, maar het verdriet blijft, ook al is het vrede'.

foto's © paul kriele, 4 mei 2011
Auteur Sabri Saad El Hamus vertelde over zijn ervaringen een maand vóór de vrijheidstrijd in Egypte waar hij in januari 2011 was. Toen hij met een taxichauffeur terugreed naar het vliegveld, op terugreis naar Nederland, wensten zij dat van de 58 miljoen Egyptenaren er slechts 1 miljoen de straat op zouden moeten gaan om voor vrijheid te strijden. Hun wens werd binnen 4 weken een voorspelling die uitkwam !   De leerlingen  Linda, Marie, Frans en Marieke van het St.Janslyceum lazen teksten voor uit brieven van Fanny Philps, een Joods Vughts meisje die in 1943 met haar familie omkwam in het Koncentratiekamp Auschswitz.

Lyceumdocent René Kok zei het nog eens: '..de belangstelling bij de jeugd naar verhalen is nog steeds groot. Het blijft belangrijk jongeren te blijven interesseren voor de herdenking van de oorlogen'.

Het aansteken van zes gedachteniskaarsen, die de 6 werelddelen symboliseren.
Het getal  6 staat ook voor  de mens, sprak dominee Van Helden en Sabri Saad vroeg: 'Laten we hen gedenken die gevochten hebben, die gestorven zijn en hen die tijdens de Arabische Revolutie gevallen zijn. Ze hebben de naam van het Tahiriplein eer aangedaan.'

Wethouder Bart Eigeman, Judina van de Meijden, leerlingen van de Bossche Broek en het St.Janslyceum, auteur Sabri Saad El Hamus en Paul Niewold [Veteranenplatform] ...steken elk een kaars aan die een werelddeel voorstelt. Zes is het getal van de mens, zegt dominee Peter van Helden die een oproep deed om de 1e en 2e Wereldoorlog [zoals vandaag hier gebeurt]  te gedenken.


Terug naar boven