Van Heutsz op Parade + eerbetoon bij Henri Bakkermonument

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-10-2011 | Gewijzigd op: 27-10-2011
De 67ste herdenkingsdag van de Bevrijding Oktober 1944 verliep in een mooie herfstsfeer.
Op de Parade gaven leden van het 12e Bataljon van Van  Heutsz [ooit in de stad gelegerd] een demonstratie abzeilen en tokkelen [via kabel vanaf St.Janstoren neerdalen] weg.
Er was ook een demonstratie van materieel en wapens van dit bataljon, dat ook in Afghanistan is geweest, die vooral bij de jongere mannekes belangstelling trok.
Vervolgens vlogen er -uit eerbetoon aan de eerste Bossche vliegenier Henri Bakker [1911] een Backcraft 18 en twee Harvards over.
Een uurtje later zouden uit een open Beaver, twee parachutisten precies op de plek bij het herdenkingsmonument aan de Hekellaan, neerdalen.

Parade: Overleg door de manschappen van Van Heutsz die  tot de jaren 80 in Den Bosch [de Citadel en de Koning Willem I kazerne] gelegerd zijn geweest. Dit bataljon heeft ook in Afghanistan gediend. Vlnr drie springers die van de St.Janstoren [abseilden en tokkelden]: Erwin Hennipman, Michiel Vink en Nick Hoek van 12e bataljon Van Heutsz.
Afdalen en abseilen gebeurt in oorlogstijd van rotsen of torens waar men normaal gesproken niet via de trap kan komen. Deze soldaat heeft de vlag van Van Heutsz bij zich. foto's © paul kriele, 27 oktober 2011.

De mannen 'seilden ab' en tokkelden van  het niveau van 43 m hoogte van de  73 meter hoge St Janstoren. De drie vliegtuigen, die enkele malen over de stad vlogen, waren van de Stichting 'Koninklijke Luchtmacht historische vluchten'.
.

Sprong van twee parachutisten 
Uit eerbetoon aan de eerste Bossche vliegenier Henri Bakker, sprongen twee parachutisten vanuit een Beaver en daalden dichtbij het Bakkermonument  neer.
De Beaver zat op 300 meter hoogte en liet, na enkele malen te hebben rond gecirkeld, Hans Vos en Paul Gommers [met camera] los. 
Ze kwamen neer nagenoeg op de aangegeven plek, waar een luchtkussen klaar lag.Het publiek applaudisseerden voor hen.

Hans Vos en rechts Paul Gommers, die ook nog een camera bij zich had, daalden neer vanuit een open Beaver, de een op een vluchtheuvel en Gommers nagenoeg  op het voor hen klaar gelegde luchtkussen.. foto's © paul kriele, 27 oktober 2011.
Paul Gommers doet zijn luchtscherm weer dicht. Hans Vos [l.] en Paul Gommers [r.] gaan naar het Bakker Monument, waar ze hun relaas deden.


Toespraken
Jan de Wit, communicatie medewerker bij de gemeente Den Bosch, en voorzitter van de 'Stichting October 1944'  bevestigde nog eens dat deze 27ste oktober 2011 de eerste echte veteranendag is. Voor sommigen is deze dag misschien de belangrijkste dag in de  Bossche geschiedenis. De gemeente is zeker van plan [de opzet van] deze dag voort te zetten.
 
De bevrijding van okotber 1944 heeft vele mensenlevens gekost, o.a. van 146 Brits militairen die we vanmorgen bij het Welsh Division memorial aan de Aartshertogenlaan hebben herdacht.

Twee nazaten van Henri Bakker, Mira Vos en Guido Witpen, waren aanwezig bij de Bakker herdenking op de Hekellaan.
Henri Bakker was de broer van Mira's oma . Leendert , Henri's vader, had de eerste bruikbare telefoon en zette zelf  de eerste fiets in elkaar die hij in Parijs had gezien. Leendert was fietsenmaker, eerst op Achter het Stadhuis, later in de Nieuwstraat.
Mira vertelde enkele anekdoten zoals de herinnering aan de herdenking van 1936, toen Bossche burgers met een Bleriot mochten meevliegen alsof  Bakker een vliegenier van de KLM was.
Bakkers dochter legde in dat jaar -1936 - rond de 25-jarige herdenking van de eerste vlucht van Henri Bakker, een krans bij het monument aan de Hekellaan. Er was in dat jaar ook een vlucht met diverse vliegtuigen o.a. de Pandam machine waarin Bakkers dochter medepassagier was.

De propeller van Henri's Bleriot, die nu even in TheateradParade te bezichtigen is, heeft altijd bij mijn tante in de gang gehangen, vertelde Mira Vos. Henri was iemand van weinig woorden, bescheiden, maar wel met lef en heele handig. Henri was een vakman die door velen werd geroemd.

Loco-burgemeester Geert Snijders in gesprek met Guido Witpen en Mira Vos wier oma een zus was van Henri  Bakker. De kranslegging door twee nazaten van de  Bossche vliegenier Henri Bakker bij het Bakker monument aan de Hekellaan.
Mede door het mooie najaarsweer woonden vele honderden belangstellenden de plechtigheid bij. foto's © paul kriele, 27 oktober 2011.


Terug naar boven