5 Mei viering veplaatst naar Pettelaars Schans

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-03-2012 | Gewijzigd op: 01-03-2012
Dit jaar wordt voor het eerst het '5 Mei-festival' gehouden op de Pettelaars Schans. Dat komt door de herinrichting van de Parade. Die is dan half klaar en wel geschikt voor de Koninginnedagviering, maar niet voor die van 5 mei.
Op dit 'Bevrijdingsfestival', dat elk jaar over geheel net land op diverse plaatsen wordt gevierd, zijn optredens te verwachten van Fishbone, Go Back to the Zoo en Katzenjammer. 
Om de afstand vanaf het station naar het festivalterrein te kunnen overbruggen zullen er pendelbussen naar Zuid gaan rijden.

Nationale Viering Bevrijding begint dit jaar in Breda
Op 5 mei zal de start van de nationale Viering Bevrijding met als thema 'Vrijheid geef je door'georganiseerd worden door de provincie, de stad Breda en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 
Brabant heeft de ambitie om de viering van de bevrijding en de vrijheid een impuls te geven die ook in de komende periode nog doorwerkt. Hets tartsein was  de opening van de Liberation Route in Overloon*. Dit jaar fixeert de provincie de activiteiten in Breda ,waar de start paatsvindt. zijn.


*Liberation Route
De Liberation Route Brabant is een belevingsroute langs de historische weg die de Geallieerden aflegden bij hun bevrijding van Europa. Brabant was toen het toneel van heftige gebeurtenissen. Op 26 plekken in Brabant is bij gemarkeerde veldkeien via mobiele telefoon, smartphone of mp3-speler te beluisteren en te beleven wat zich op die plek in september 1944 tijdens Operatie Market Garden heeft afgespeeld. Fashion for Freedom.

Het herdenkingsmonument aan wegggevoerde Joodse schoolkinderen in de Casinotiuin dat al door de jeugd van twee Bossche scholen [St.Janslyceum en Sancta Maria] is  geadopteerd.

foto © paul kriele, 1 maart 2012.

Ontwerpwedstrijd
In de jaren na de oorlog ontstond de traditie om vrijheidskleding te maken. Die traditie wordt nieuw leven inblazen door de ontwerpwedstrijd 'Fashion for Freedom', te weten een voor designers en een met open inschrijving. De finale van de categorie open inschrijving vindt op 5 mei in Breda plaats. De finale van de categorie designers is te zien tijdens de Dutch Design Week in oktober 2012.

Dichtwedstrijd
Middelbare scholieren in Brabant konden meedoen met de de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei. De finale wordt op 15 maart 2012 op de KMA in Breda gehouden. Het winnende gedicht zal op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking op de Dam worden voorgedragen. Drie andere finalisten mogen hun gedicht ten gehore brengen tijdens de herdenkingen in Kamp Amersfoort, Vught en Westerbork. Vijf scholen staan in de finale. Het betreft: Onze Lieve Vrouwe Lyceum (Breda),Frater van Gemertschool (Tilburg), Frenckencollege (Oosterhout), Gymnasium Beekvliet (St. Michelsgestel) en het Knippenbergcollege (Helmond).

Weverijen
Op 8 maart vindt in Breda de eerste van vijf weverijen plaats. Dat zijn werkateliers, brainstorm sessies, rond thema’s om nieuwe vormen van viering van de vrijheid te ontwikkelen. De bijeenkomst in Breda staat in het teken van kunst en design, die in Tilburg heeft als thema community en social design en die van Breda diversiteit en interculturaliteit. In Bergen op Zoom staat volkscultuur centraal en ’s-Hertogenbosch werkt het thema jeugd uit.
Het herdenkingsmonument aan de Hekellaan.
 foto © paul kriele,  5 mei 2009.

Oorlogsmonumenten
Brabant telt 450 oorlogsmonumenten. Veel van die monumenten staan op 4 mei centraal bij herdenkingsplechtigheden. Er zijn ook monumenten die vergeten zijn, die hun verhaal niet langer delen met hun omgeving. Er wordt een wedstrijd uitgewerkt waarbij de Brabanders worden uitgedaagd plannen te ontwikkelen om hun monument weer tot een levende plek in de samenleving te maken.

Website
Iedereen kan op  www.vrijheidinbrabant.nl de activiteiten rond de viering van de vrijheid lezen. Ook kunnen herdenkingen en vieringen aangemeld worden. Het is de bedoeling dat de website permanent actief blijft.

Terug naar boven