Nationale Dodenherdenking vrijdag 4 mei 2012

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-04-2012 | Gewijzigd op: 28-04-2012
De jaarlijkse Dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012 -vindt in de binnenstad plaats in de Grote Hervormde Kerk (Kerkstraat), bij het Joods Scholierenmonument* in de Casinotuin en bij het Verzetsmonument aan de Hekellaan. Bijzondere bijdragen zullen worden geleverd door rabbijn Soetendorp en stadschroniqueur Eric Alink. De kranslegging bij het Joods Scholierenmonument staat in het teken van het herstel van het beschadigde beeld. Tevens zijn er herdenkingen in Kruisstraat, Rosmalen, Empel en Engelen.
* Zie artikel Joods Scholierenmonument hersteld  dd. 20 april 2012.

Dit jaar een herdenking en kranslegging bij het Joods scholieren monument ivm het herstel van deze beeldengroep.

foto © paul kriele,   20 april 2012.

Binnenstad
De herdenkingsbijeenkomst  in de Hervormde Kerk [18.30 uur] staat olv ds. Peter van Helden, die ingaat op het thema ‘Blijven herdenken om vrijheid door te geven’. Het Kamerkoor Mi Canto vertolkt de Five Hebrew Lovesongs van de Amerikaanse componist Eric Whitacre. Leerlingen van de basisschool De Bossche Broek en het Sint-Janslyceum komen met eigen bijdragen.

Start kranslegging ditmaal bij Joods Scholierenmonument
Naar aanleiding van het herstel van het beschadigde beeld van het Joods Scholierenmonument verzorgt rabbijn Soetendorp aldaar een korte bijdrage en zal violiste Roos van Well een muzikaal intermezzo verzorgen. Samen met burgemeester Rombouts en rabbijn Soetendorp zullen leerlingen van De Bossche Broek en het Sint-Janslyceum aansluitend een krans leggen bij dit, door hen geadopteerde monument.

Mét elkaar vervolgen we de Stille tocht naar het Verzetsmonument aan de Hekellaan. Aldaar wordt door burgemeester Rombouts een krans gelegd. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen, waarna de kranslegging wordt vervolgd. De organisatie heeft dit jaar stadschroniqueur Eric Alink gevraagd rond 20.15 uur voor een passende afsluiting te zorgen.
Ook in Kruisstraat (Rosmalen) Empel en Engelen vinden er herdenkingen plaats.
zie ook de gemeentepagina

2500 jongeren geven vrijheid door in animatieclips
'Vrijheid geef je door’ is het thema van de landelijke 5 mei-viering De sichting HOLY laat met de animatiewedstrijd Clips voor Vrijheid zien hoe jongeren die vrijheid doorgeven. Hoe ervaren jongeren vrijheid? Wat betekent vrijheid eigenlijk? HOLY Animatie prikkelt jongeren na te denken over maatschappelijke thema’s als Vrijheid en deze te verbeelden in een animatieclip.
Op 5 mei zijn de winnende clips te zien op de bevrijdingsfestivals door heel Nederland.
Alle clips zij gebundeld op de speciale Clips voor Vrijheid website: www.clipsvoorvrijheid.nl
Terug naar boven