Eerste twee Stolpersteine op Anna Frankplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-08-2012 Ter nagedachtenis aan de in Auschwitz omgekomen inwoners van ’s-Hertogenbosch, Herman Isidor de Lieme, oppervoorzanger in de Bossche Synagoge en zijn echtgenote Betty de Lieme – Polak, worden op dinsdagavond  28 augustus 2012 de eerste twee Stolpersteine gelegd.
De herdenkingsstenen komen te liggen bij de toenmalige woning van de De Liemes nabij de voormalige synagoge op het Anna Frankplein.

Het Anna Frankplein met de voormalige synagoge [op achtergrond] tegenwoordig Toonzaal.

foto © gerard monté,  21 juli 2004.

Het Europese Stolpersteine project (het Struikelsteen-project) werd bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947), die de buurtgeschiedenis rond deportaties uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar wilde maken, met als doel in het straatbeeld mensen met het hoofd en hart te laten nadenken (‘struikelen’) over deze vaak vergeten lokale geschiedenis. Het project startte in 1997. Er liggen thans stenen in meer dan 300 Europese steden en dorpen, die alle herinneren aan slachtoffers van het naziregime.

Na een besloten bijeenkomst in de Toonzaal,  volgt aansluitend de steenlegging, in aanwezigheid van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
In de Toonzaal worden bijdragen van familieleden, locoburgemeester Hoskam en historicus Ruud Weissmann  afgewisseld door het Kamerkoor Mi Canto, dat de wereldbefaamde ‘Mauthausencyclus’ van Mikis Theodorakis vertolkt.