Herdenkingsdag 27 oktober 2000

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-10-2000 Op vrijdag 27 oktober 2000 zijn in Den Bosch de gevallenen van met name de oorlog ‘40- ‘45 herdacht. Dat gebeurde op uiteenlopende plaatsen in de stad. Verspreid staand zijn er in de loop der jaren circa 20 grotere en kleinere monumentjes opgericht.
Het meest recente wordt de gedenksteen die herinnert aan de slachtoffers die bij de oorlog tegen Indonesië [Indië] zijn gevallen. Dat monumentje, gemaakt door Saskia Vermeesch, komt in het plantsoen aan de Hertog Hendriksingel te staan.
De gemeente draagt in het kunstwerk-op initiatief van de Stichting Gedenkteken Indiëgangers genomen- 25.000 van de 150.000 gulden bij.

Na de inname van de stad door de Welsh Fuseliers [vanaf 24 oktober] via Sluis 0, werd na het oostelijk stadsdeel [22 oktober] geleidelijk ook het zuidelijk deel en ‘t Zand [27 oktober] bevrijd van de Duitsers.

Het verzetsmonument op de Hekellaan waar jaarlijks op de avond van de 4e mei burgers en overheid, verenigingen en organisaties samenkomen voor een moment van bezinning. Met een toespraak, het leggen van bloemen en de Last Post worden alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Herdenkingsmonument op de Hekellaan.

Gedenk die tot der dood getrouw,
in 't zicht van tirannieke machten
het vege lijf ten offer brachten
opdat de geest verwinnen zou
.foto © gerard monté 24 april 2000.
 

De ontwerper van het Herdenkingsmonument op de Hekellaan is Peter Roovers.