Plebaan zeilt af vanaf de StJanstoren op Bevrijdingsdag 27 okt.

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-10-2012 | Gewijzigd op: 24-10-2012
Op Bevrijdingsdag, zaterdag 27 oktober a.s. viert ’s-Hertogenbosch ook de lokale Veteranendag. Op 27 oktober worden alle veteranen uit Den Bosch centraal gesteld. Tegelijk blijft het stadsbestuur aandacht schenken aan de bevrijding in 1944. Het programma:

Ochtendprogramma: Gedenksteen Piet Kerssens
Om 10.00 uur legt de Werkgroep Klein Monument van de Kring Vrienden van ’s-Hertogen-bosch een bloemstuk bij de gedenksteen (Wilhelminabrug) van de in 1944 bij de bevrijding gesneuvelde Bosschenaar Piet Kerssens.
   
Vorig jaar was er op 27 oktober 2011 onder begeleiding van het Regiment Van Heutsz, voor het eerst een abseilung vanaf de Sint Janstoren.

foto's © paul kriele, 27 oktober 2011.
 Dit jaar doen dat ook wethouder Huib van Olden, plebaan Gert-Jan van Rossem en aansluitend vier gouden hockey dames.

Officiële Herdenkingsplechtigheid 53rd Welsh Division Memorial van 11.00-12.00 uur
In aanwezigheid van enkele Britse bevrijders en een afgevaardigde van de Royal Welsh herdenkt ’s-Hertogenbosch wederom zijn bevrijding met ook een herdenking bij het 53rd Welsh Division Memorial.

Middagprogramma: Publieksprogramma op de Parade / Veteranenbijeenkomst in Theater aan de Parade
Ter ere van onze vrijheid en als eerbetoon aan de Bossche veteranen, wordt in samenwerking met 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz (11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht) ’s middags [14.00 -17.00 uur] een static show [historisch en modern materieel en ook een adseilung van de Sint Janstoren]  op de Parade gepresenteerd. Vanaf half 4 wordt dit programma bijgewoond door de veteranen.
Ook leden van de stichting 'Ouwe Stomp'  inklusief het muziekkorps zijn aanwezig als vertegenwoordigers van het oude 48e Painbat.

Abseilung door Plebaan en de  hockeydames....
Rond 15.30 uur gaan olv het Regiment Van Heutsz een militaire afdaling maken vanaf de St. Janstoren [43 m]. Daar doen aan mee: de wethouder voor Sport Huib van Olden,  plebaan Gert -Jan Van Rossem en vier gouden hockeydames: Lidewij Welten, Margot van Geffen , Merel de Blaey en Maartje Goderie. Het hoofd Sport & Recreatie Corniel Groenen sluit dit spektakel af. 

Besloten bijeenkomst Bossche en Vughtse veteranen
In het kader van Veteranendag heeft de gemeente  Alle Bossche en ook Vughtse veteranen maken 's middags een besloten bijeenkomst in TheateradParade mee, die aangeboden wordt door het stadsbestuur van Den Bosch en Vught .Bijdragen komen van het 12 Infanteriebataljon Air Assault Regiment Van Heutsz en muziek van het combo Fanfarekorps Nationale Reserves van de Koninklijke Landmacht.  Ter afsluiting zitten de gasten aan aan een Indisch buffet.

Avondprogramma: Bevrijdings- & Veteranenconcert Jheronimus Bosch Art Center 19.30 uur
Voor alle inwoners – en met de Britse gasten en de veteranen van ’s-Hertogenbosch en Vught als speciale gasten – wordt in het Jheronimus Bosch Art Center het gratis Bevrijdings- & Veteranenconcert gehouden. Uitvoering door het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch tezamen met het dameskoor Cor Merched Cwm Llynf uit Wales.
 Gratis kaarten nog beperkt verkrijgbaar bij het Jheronimus Bosch Art Center.


Terug naar boven