Herdenking van Bevrijding oktober 1944

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-10-2012 | Gewijzigd op: 29-10-2012
Vandaag zaterdag 27 oktober 2013 werd op diverse plaatsen in de stad de bevrijding van 27 oktober 1944 herdacht. Dat gebeurde met toespraken, muzikale-, en gebedsvieringen, kransleggingen en 's middags een abseilung vanaf de St.Janstoren. Een bataljon van Van Heutsz [landmacht] gaf ondersteuning op deze dag, zowel bij de abseilung, als bij het muzikaal optreden.  Vandaag wordt ook de veteranendag gevierd, een herinnering aan allen die ooit in de wereld deelnamen aan een bevrijding. Voor hen was er een speciaal programma dat zich deels afspeelde in TheateradParade

De dag begon met een ontvangst van [drie] oud-strijders uit Wales in het stadhuis.Daarna werd door de werkgroep Klein Monument van de Kring Vrienden van 's -Hertogenbosch bij de gedenksteen van de in 1944 omgekomen Bosschenaar Piet Kerssens voor wie op de Wilhelminabrug een gedenksteen is ingemetseld.een krans gelegd.

Herdenking bij het 53rd Welsh Division Memorial aan de Aartshertogenlaan
-Rechts en  onder De plek waar het 53rd Wels Division Memorial staat , vlakbij het gebied waar de militairen uit Wales in october1944 [langs het spoor] de stad binnen trokken.
Het monument in de vorm van een oud Keltisch kruis werd opegricht in oktober 1952.
-Rechts onder: De officials onder wie de loco-burgemeester Geert Snijders en vertegenwoordigers van de gemeente en de regio Wales en enkele oud-strijders.

foto's © paul kriele, 27 oktober 2012.

Omdat de bevrijders vanuit Oss/ Rosmalen langs het spoor de stad binnentrokken is daar in de buurt, aan de Aartshertogenlaan, in 1952 een herdenkingsmonument opgericht: het 53rd Welsh Division memorial..
Op het monument staat  'Aan hen die verdienen in herinnering te blijven'.

Bij die bevrijding, zo vertelde de voorzitter van de 'Stichting Oktober 1940-45' kwamen 140 militairen om, raakten er 270 gewond en werden er 75 vermist.
Die Bossche bevrijding is een van de grootste wapenfeiten uit de geschiedenis. We onderstrepen deze inzet van zovele manschappen door hier  aanwezig te zijn', ' aldus Kisters. ' Vrijheid verdient herdacht te worden. Monumenten zijn daarbij belangrijk, 'aldus voorzitter Kisters vervolgens.
'Maar  we vragen ons wel af:  Hoe verder te gaan? Hoe brengen we het nieuwe generaties over?  We kunnen daarbij leren van andere landen." 

 
  -Boven: Frank Yatees, een van de drie aanwezige oud strijders, hield een toespraak en legde vervolgens een krans bij het monument. Dat deden tal van aanwezige vertegenwoordigers van burgerlijke en militaire autoriteiten en tot slot ook enkele aanwezige kinderen en twee vertenwoordigers van Bossche scholen voor voortgezet onderwijs. 


foto's © paul kriele,27 oktober 2012.

Kisters besloot zijn  toespraak met  wat de collega's van de Walesmen eerder hadden gezegd: De beloften van de kameraden  de herinnering aan de gevallenen te bewaren en in ere te houden.
Oud- strijder Frank Yates sprak: 'Zij zullen niet ouder worden, zoals wij  hen zullen herinneren
Hun leeftijd zal hen niet uitputten. We zullen ons hen herinneren.  We will remember
them.'
-Rechts boven: Behalve de [oud-] voorzitter van de 'Stichting October 40-45' Luc van Gent, resp. Pierre Kisters [r.] , legden ook een echtgenote en kinderen van oud-strijders [rechts van Frank Stratford].
-Boven: Twee jongens die alle Bossche scholen voor voortgezet onderwijs vertegenwoordigde n.

foto's © paul kriele, 27 oktober 2012.


Terug naar boven