Vippers [plebaan+wethouder] & hockeysters dalen af vanaf SintJanstoren

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-10-2012 | Gewijzigd op: 29-10-2012
Vanmiddag -27 oktober 2012 -zijn op de herdenkingsdag van de Bossche bevrijding 4 hockeysters, plebaan Gert-Jan van Rossem en loco-burgemeester Huib van Olden [in het dagelijks leven wethouder van o.a. sport]  met een kabel en mbv manschappen van Van Heutsz afgedaald van de Sint Janstoren [50 meter hoogte]. Ook Corniel Groenen [hoofd Sport en Recreatie] gleed naar beneden. Het verliep allemaal vlekkeloos.

Op 50 m hoogte worden de acht abseilers geïnstrueerd door de mannen van Van Heutsz en -beveiligd- vastgemaakt voor de afdalng. Zicht op de Sint Jan Op de Parade  stond  ook materieel van het 12e Infantierbataljon van Van Heutsz en het Tamboerkorps van de Ouwe Stomp opgesteld.
foto's © paul kriele, 27 oktober 2012.

Publiek was er in grote getale en het zonnetje scheen. Op de achtergrond klonk muziek van de ouwe stomp met het  Tamboerkorps van VanHeutsz. Op de Parade stond ook nog materieel van het 12e Infanteriebataljon van Van Heutsz opgesteld. Tevens presenteerde zich de 'Ouwe Stomp' van Van Heutsz met materiaal en haar Tamboerkorps.
Maar de afdaling van de St. Janstoren, is -zoals bekend- een gemeentelijke aangelegenheid. 

Jan de Wit van Kabinetszaken bij de gemeente  zei in zijn welkom dat de rode baretten van het regiment Van Heutsz welkom zijn in Den Bosch. Ze hebben tot 1992 in de Koning Willem 1 Kazerne gelegen. En De Wit vertelde ook dat de kathedraal de oorlogsdagen nagenoeg onbeschadigd door is gekomen.
Hierop legde de sportinstructeur bij Van Heutsz, Caspar De Jong, uit dat het abseilen oorspronkelijk bedoeld is om horizontaal, tussen twee boten, te manoevreren.

De voorbereiding
Het wachten was nog op de afsluiting van de veteranenmiddag in TheateradParade, zodat men 20 minuten later dan gepland met de abseilung begon.


Instructie  aan de acht deelnemers door sportinstructeur sergeant eerste klasse Caspar  de Jong.
-Boven: Links plebaan Gert-Jan van Rossem en rechts daarnaast wethouder Huib van Olden van sportzaken.
-Rechts:  de vier hockeysters Maartje Goderie,
Paula Burgts, Merel de Baley en Lidewij Welten.

foto's © paul kriele, 27 oktober 2012.

De abseilung
Het publiek was op deze zonninge herfstzaterdag in grote getale op komen dagen.
-Rechts: De eerste die gaat is een man van Van Heutsz die ook de eigen compagniesvlag meebrengt.
 foto's © paul kriele, 27 oktober 2012
 
Als eerste van de VIPS ging wethouder -deze dag loco-burgemeester-Huib van Olden. Die reageerde :'Er is geen weg terug, gas geven en dan naar beneden. Dat hoort bij een wethouder van sport. Plebaan Gert-Jan van Rossem kon nog hijgend uitbrengen dat het een opluchting was dat neerdalen. '' Ik voelde de steun van boven en van het publiek beneden. Het overstappen over de ballustrade was nog de grootste uitdaging, spak Van Rossem.

de vier Bossche hockey internationals 
Merel de Blaey ..'Ja die ballustrade, maar als je naar beneden kijkt is het best leuk. Maar ik sta toch liever op twee benen.' en Lidewij Welten die tegen Jan de Wit van afdeling  Kabinetszaken van de gemeente zei: dat '..  toen ik de mensen beneden zag, die hebben me overtuigd.'
-Links: Paula Brugts: ' Ik had geen hoogtevrees. Het mooiste als je weggaat is de eerste seconde. Het is heel vet.'
-Onder: Maartje Goderie schreeuwde eerst 'Holy Shit' en even daarna, toen jan de Wit haar verbaasd aankeek, 'Yes'. En op de vragen van Jan de Wit wat haar mooiste ervaring was: 'Deze afdaling..'  En die Olympische spelen dan, vroeg De Wit, 'Ja dit is nog mooier..'.
Terug naar boven