Lichtjesprocessie bisdom begraafplaats doen aan Allerzielen

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-10-2012 | Gewijzigd op: 20-01-2013
Traditiegetrouw houdt het bisdom op de begraafplaats Orthen een herdenkingsdienst op Allerzielen [vrijdag 2 november].
Maar er zijn meer initiatieven, die op deze dag-van-emoties-rond-nabestaanden, iets organiseren, onder wie Nol Roos [vanTV73] , die met zijn ‘de kerstboom’ op19 december 2012 [vanaf 19.00 uur] een lichtjesprocessie houdt door de Bossche binnenstad. Ook enkele begrafenisondernemingen houden een Zielen in gedachtentocht over de begraafplaats met kaarslicht,passende muziek en poëzie.

Lichtjesprocessie

Voor de stille tocht door de binnenstad -op woensdag 19 december 2012 -hebben zich al enkele honderden mensen opgegeven.
Nol Roos, die de organisator en initiatiefnemer is, antwoordt als we hem vragen Waarom hij dit doet?  ’Ik ben altijd erg betrokken bij mijn dierbaren. Ik heb iets bijzonders in me. Neem nou Lourdes. Bijna iedereen, of hij/zij nou gelooft of niet, raakt erdoor bevangen. Ik heb dat daar ook erg intens beleefd.

De lichtprocessie in Lourdes.

'Den Bosch heeft eigenlijk geen lichtjesprocessie, zodoende,' vervolgt Roos van de Vughtse radio-en  tv-zender tv73.
'Wat we op 19 december ga doen is maar een kleine afspiegeling van ‘Lourdes’, maar het gaat om emoties.
Kijk ook eens wat voor wensen en verhalen er in die virtuele kerstboom hangen. Daar vindt men troost bij. Die verhalen doen de mens wat.‘(
Den Bosch kent de kerstboom van kerstmarktmarkt op de Parade, waar Joris Linssen ook de verhalen van Bosschenaren noteerde. De NCRV heeft dat al twee jaar achtereen uitgezonden. staan al 11.000  deelnemers.[op facebook.com intikken: De Bossche kerstboom].

Nol Roos van tv73.

Roos heeft toestemming van de gemeente voor deze lichttocht die gaat vanaf de Arena, via de Markt langs het stadhuis naar de Sint Jan. Op de Parade is er een afsluiting met een overweging en zang. VNB reizen stelt de kaarsjes ter beschikking. Mogelijk dat er nog spreuken of prenten langs de route komen te staan. Roos vraag nog aan een politicus om vanaf het stadhuisbordes een overweging uit te spreken.

Roos is de initiatief nemer van de kerstboom een site die intussen vol staat met wensen van al 11.000 leden, die er een herinnering achterlaten. ‘Waanzinnig, al die reacties ,’ zegt de man van de Vughtse radio-en tv zender tv73. Daaruit blijkt dat er onder de mensen nog veel verdriet zit. Dat is een reden dat we deze herdenkingstocht houden.’
Daarnaast heeft hij de site www.hemelboek.nl geopend waarop nabestaanden en anderen hun wens-herinneringen kunnen vastleggen.

De crypte van de kapel op kerkhof Orthen, waar jaarlijks een gebedsdienst rond de overleden bisschoppen plaats vindt.

foto © bisdom, 2 november 2011.

Herdenkingsmis op Allerzielen in kapel begraafplaats Orthen
Op de begraafplaats Orthen draagt oud-bisschop Lescrauwaet op vrijdag 2 november 2012 /10.00 uur in de kapel van het kerkhof een muzikaal opgeluisterde H. Mis op. Daarna is er een gebedsdienst in de crypte waar vele Bossche bisschoppen begraven liggen. De Mis wordt opgedragen ter nagedachtenis aan alle overleden bisschoppen en priesters en overleden gelovigen van het Bossche bisdom.

Route: Zielen in gedachten
Op zaterdag 3 november 2012 [18.00-20.00 uur] is er op de begraafplaats Orthen een herdenkingsbijeenkomst, die bestaat uit een route over het kerkhof onder de titel 'Zielen in gedachten'.
De kapel op de begraafplaats Orthen met de crypte met Bossche bisschoppen
.

foto © paul kriele, 2 november 2012.

Enkele plaatselijke uitvaartondernemingen organiseren die tocht al enkele jaren met een toenemend aantal belangstellenden. Onderweg is er langs de verlichte route muziek te beluisteren en worden er [Rietje de Bijl & stadschroniqueur Eric Alink] verhalen en poëzie voorgedragen en toont Henk Claassen foto’s van begraafplaatsen . Ook zijn er op kinderen afgestemde activiteiten. Degene die zich geroepen voelt kan op een speciaal podium een tekst voordragen.


Terug naar boven