Nationale Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2013

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-04-2013 | Gewijzigd op: 19-04-2013
Op zaterdag 4 mei 2013 vindt de jaarlijkse herdenking van de gevallenen plaats, zowel in de Bossche binnenstad, als in Rosmalen, Kruisstraat, Empel en Engelen.
De Dodenherdenking in de binnenstad vindt plaats in de Grote, ofwel de Nederlands Hervormde Kerk. Joost Pinsen, die in Den Bosch het gymnasium volgde, verzorgt de 4 mei-lezing. Bij het Verzetsmonument / Joods Scholierenmonument - tijdelijk verplaatst naar Bastion Sint Anthonie – vindt de kranslegging plaats. De stoet trekt na de dienst in de Grote Kerk door de Hinhamerstraat naar Sluis O /Bastion Antonie waar tijdelijk de monumenten zijn geplaatst.


 De bijeenkomst in de Grote Kerk [vanaf 18.30 uur], die geleid wordt door dominee Peter van Helden, staat in het teken van het thema ‘Herdenken doe je, vrijheid spreek je af’. Het Kamerkoor Mi Canto vertolkt onder meer oude Hebreeuwse en Jiddische volksliederen. Het kamerkoor staat onder leiding van Enrico van Schaik. Leerlingen van De Bossche Broek en het Sint-Janslyceum komen met eigen bijdragen.

4 mei-lezing
De 4 mei-lezing in de Grote Kerk wordt verzorgd door acteur, schrijver en presentator Joost Prinsen (* Vught, 1942).  Prinsen, die docent is aan de Kleinkunstacademie, doet mee aan het tv-programma Het Klokhuis en presenteert  'Met het mes op tafel'.
Kranslegging bij (tijdelijk verplaatste) monumenten
Na de herdenkingsbijeenkomst gaat rond half acht de Stille Tocht via de Parade Choorstraat en de Clarastraat door de Hinthamerstraat naar de Hekellaan/hoek Van Veldekekade. 
De kranslegging, door onder meer burgemeester Rombouts, wordt ceremonieel ondersteund door het Regiment van Heutsz, en muzikaal door het koperensemble KAB, verbonden aan de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch.
Na de 2 minunten stilte [20.00 uur] sluit stadschroniqueur Eric Alink de herdenking af.
 zie ook de gemeentesite