27 oktober: Uiteenlopende activiteiten rond bevrijdingsdag

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-10-2013 | Gewijzigd op: 08-10-2013
Op zondag 27 oktober viert ’s-Hertogenbosch zijn Bevrijdingsdag. Deze historische datum is sedert 2009 ook uitgeroepen tot Veteranendag. Op die dag, de 69ste herdenking van de Bevrijding, vinden er uiteenlopende ceremonies en activiteiten plaats:
-de Kranslegging bij het 53rd Welsh Division Memorial
-speciaal eerbetoon aan historisch adviseur Luc van Gent bij Sluis 0 door Regiment Van Heutsz
-publieksprogramma op de Parade
-Ontvangst veteranen in TheateradParade
-Gratis bevrijdingsconcert in het Jeroen Boschcentrum
-Boven: Spectaculair was vorig jaar de demonstratie door Van Heutsz [Luchtlandingstroepen] met onder meer plebaan GeertJan Van Rossem die abseilde van de St.Janstoren.
-Links boven: Ook wordt elk jaar de jeugd betrokken bij de herdenking van de bevrijding en worden er kransen gelegd bij ondermeer het 53rd Welsh Division Memorial aan de Aartshertogenlaan.
-Links: Wilheminabrug, Het kleine monument ter herdenking aan Piet Kerssens.

foto's © paul kriele, 23 oktober 2008 en 4 mei en 27 oktober 2012.

Programma
-10.00 uur Gedenksteen Piet Kerssens Willhelminabrug
De Werkgroep Klein Monument van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch legt een bloemstuk bij de gedenksteen (Wilhelminabrug) van de in 1944 bij de bevrijding gesneuvelde Bossche militair Piet Kerssens.

-11.00-12.00 uur Officiële Herdenkingsplechtigheid 53rd Welsh Division Memorial
In aanwezigheid van een afgevaardigde van de Royal Welsh uit Wales herdenkt ’s-Hertogenbosch bij het 53rd Welsh Division Memorial zijn bevrijding.
Medewerking wordt eveneens verleend door het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch en het mannenkoor The London Welsh Rugby Club Choir. Naast de officiële kransleggingen van het stadsbestuur door burgemeester Rombouts en wethouder Snijders, de voorzitter van de Stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch en een delegatie namens alle veteranen in ’s-Hertogenbosch, zullen door leerlingen van het Sint-Janslyceum de 146 Britse militairen die tijdens de bevrijding van de stad zijn gesneuveld, bij naam worden herdacht.

Wijlen Luc van Gent, de motor en de promotor van bevrijdingsherdenkingen en publicaties, krijgt dit jaar een speciaal eerbetoon bij Sluis O.

foto © paul kriele,  26 november 2010.
 

-11.00 – 14.00 uur Patrouilles in de Bossche binnenstad
Het historisch aan onze stad verbonden 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz (11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht) ondersteunt al enige jaren onze Bevrijdingsdag. Zij zullen vanaf 11.00 uur met speciale patrouilles in de binnenstad het publiek attenderen op de activiteiten ‘s middags bij Sluis 0 en op de Parade. Tegelijk worden de patrouilles in de binnenstad gebruikt als grondoefening.

-14.30 uur Opnieuw ‘de aanval’ ingezet: Bastion Antonie / Sluis 0
Als eerbetoon aan de dit jaar ontvallen bevrijdingshistoricus Luc van Gent start het middagprogramma voor publiek en veteranen bij Bastion Antonie / Sluis 0. Vanuit
Het 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz (11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht) zal op die locatie in een legeroefening van ongeveer 30 minuten Sluis 0 veroveren op een wijze die vergelijkbaar is met de verovering in 1944. De aanval’ wordt ingezet vanaf de Oostwal.
Publiek wordt om die reden verzocht aan de zijde van de binnenstad te gaan staan (Bastion Antonie en de Zuid Willemsvaart).

-15.00 uur Van Sluis 0 naar de Parade
Begeleid door de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch verplaatsen de manschappen en voertuigen van het Regiment Van Heutsz, de veteranen en het publiek zich vanaf de Zuid Willemsvaart, Hinthamerstraat, Torenstraat naar de Parade. Vanaf 14.00 uur vindt op de Parade de jaarlijkse publieksdemonstratie van materieel van het Regiment plaats.

-19.30 uur Bevrijdings- & Veteranenconcert Jheronimus Bosch Art Center
In aanwezigheid van de burgemeesters van ’s-Hertogenbosch en Vught, verschillende Britse gasten, en de Bossche veteranen wordt in het Jheronimus Bosch Art Center het Bevrijdings- & Veteranenconcert gehouden. Het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch organiseert een avondvullend concert, samen met het Britse mannenkoor The London Welsh Rugby Club Choir. Het concert is uitverkocht.Terug naar boven