Opening complex roeivereniging De Hertog

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-01-2010 | Gewijzigd op: 05-08-2010
bericht 5 augustus 2010

foto's © paul kriele, 5 augustus 2010. Impressie van nieuwbouw [augustus 2010]

bericht 20 januari 2010
Zaterdag 23 januari 2010 opent burgemeester Ton Rombouts met de onthulling van een tekst in Korten staal bij de entree aan de Vaaltweg/Houtpad, de nieuwbouw van Roeivereniging De Hertog, die gelegen is tegenover de Noorderpoort van de Citadel. Dat gebeurt toevallig tijdens het werkbezoek dat het College aan De Vliert brengt. 's Avonds zal wethouder Rodney Weterings in de botenhal de officiële opening verrichten.
Complex van glas, bakaraihout en kortenstaal aan de Vaaltweg/ Het Houtpad. De kantine met bar.
Huismeester André Habets in de botenhal bij de 80-jarige 'Roerdomp'. Voorzitter Tineke Nieuwenhuis bij de toiletgroep.

foto's © paul kriele, 20 januari2010.

Bouw en inrichting mbv vrijwilligers
In het architectenduo van VHV Architecten, zit naast Verschaeren Cor van Hillo, die ook lid is van de vereniging. ‘Eigenlijk is de bouw- en inrichting een onderonsje,’ vertelt Carla van den Vijver. Die bouwcommissie staat olv Jack van de Vijver en Carla is lid van de interne commissie waarvan ook Marieke Viergever deel uit maakt. ‘We hebben dat met een team gedaan. Alles is ingetekend en op maat gemaakt. Daar heeft Ivonne Tas –eveneens lid - van ‘Evenemententekening’ haar bijdrage aan geleverd.’
Intussen draaide de club door soms proviserend in bouwketen die nog op het terrein staan. ‘We wilden het voor de stad op de kaart zetten.’ Daar valt geen speld tussen te krijgen wanneer je ziet wat dankzij vrijwilligers en de sponsoren, zoals Versteeg Heusden [Korten Staal]. Bouwonderneming Van den Bouwhuijsen, Dok Date [de lockers] en Beuk Utrecht, die de keuken en de horeca sponsorde. De gemeente dekte de kosten voor de botenloods en de kleedkamer. De Hertog nam € 375.000 voor haar rekening, waarin voor een groot deel de sponsors participeerden. Totaal kostte de nieuwbouw bijna € 1 miljoen.
De kantine met modern verlichte bar en daar achter de keuken vormen een pronkstukje. De naam ervoor komt straks uit een poll, die door de Barcommissie ’5e Stop’ via de site werd georganiseerd.
‘Dit is een parel in de keten van de vestingwerken,’ zoals voorzitter Tineke Nieuwenhuis van De Hertog het formuleert, 'een complex dat in harmonie staat met de Citadel.’
Behalve een panorama op de Citadel en de Diezebrug, is er veel te bewonderen aan kleurstellingen [donker blauw en grijs] en de efficiënte inrichting. Boven bevinden zich de verblijfsruimten, bar, keuken en terras met uitzicht op Citadel en botenvlonder. De benedenvloer is ingericht voor de kledingruimten annex douches, werkplaats, toiletten, ergometerkamer en dienstruimten.

Vooral de botenloods [60 stuks] op de westkop van het gebouw is imponerend. Daarover vertelt - ook vrijwilliger - André Habets. De voormalige jurist is al 12 jaar huismeester van het gebouw en zorgt voor het reilen en zeilen van een 400 leden tellende club die elk seizoen weer nieuwe aanmeldingen krijgt. Daarnaast zit hij in de senioren –roei- ploeg van De Hertog

oudste roeiboot
In de langgerekte loods met 60 boten voor 400 leden [ 80 wedstrijd en 320 toerroeiers] pronkt een roeiboot van 80 jaar geleden waarvan de huid trapsgewijs loopt. Deze ‘Roerdomp’, die jaren op het dak van de oude loods heeft gelegen, is de oudste van het gezelschap en werd in 1992 van ’t zolder gehaald en opgeknapt. vertelt Habets tijdens een rondleiding.
Intussen hebben al diverse doelgroepen, zoals bevriende roeiverenigingen, de vissers op de Aa, de buurt die ook een kijkje mocht nemen nadat zij maanden tegen een roestachtig [korten staal] modern gestileerde ‘doos’ hadden aangekeken.

 Zicht op De Hertog vanaf de Citadellaan.  Uitzicht vanuit de kantine op Citadel en Diezebrug.
   
 De ergometerkamer. De werkplaats
foto's © paul kriele, 20 januari 2010

‘Er is een lange weg, met veel hobbels,’ gegaan, zegt de voorzitter van de in 1992 opgerichte roeivereniging in een terugblik. Nieuwenhuis trad in de winter van 2003/2004 aan, het seizoen waarin de plannen voor de nieuwbouw –naar ontwerp van VHV architecten - op tafel kwamen.
Zaterdagavond 23 januari 2010 is er een ontvangst en aansluitend een spetterend feest met een act waaraan de eigen Hertogband zijn bijdrage aanlevert.
‘Ook daaraan zie je dat er zoveel expertise in huis is,’ zegt Nieuwenhuis, die nog eens wijst op het na zovele jaren doorlopen circuit. ‘De leden hebben ontzettend veel inzet getoond. Het resultaat mag er zijn. Dat is belangrijk. Nu kunnen we ons aan de roeisport gaan wijden. Daarvoor is dit alles gedaan.‘


Terug naar boven