Afscheid burgemeester Onno Hoes in beeld

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-07-2015 | Gewijzigd op: 27-06-2019
Na een bijzondere raadsvergadering op 27 juni 2015 in het stadhuis, waarna een diner voor de familie en directe relaties, hield toute Maastricht met een gevarieerd programma een feestelijk afscheid van ‘onze burgemeester’.
Onno Hoes, een van ons zo zong de Maastrichter Star en zong Beppie Kraft, de zangeres van Limburgse volksliedjes, Beppie Kraft, voor de Zuid-Limburgers enkele bekende liedjes.

Afscheid in Raadzaal van Maastricht.
De middag van  zaterdag 27 juni 2015 begon met een bijzondere raadsvergadering in de Maastrichtse Raadzaal.
In de raadzaal werd de terugtredende burgemeester van alle kanten lof toegezwaaid. Hem vielen ook enkele geschenken ten deel, zoals een glas in loodraam met zijn naam erop en een portret en een medaille.
Uit handen van de voorzitter van de gemeenteraad ontving Hoes de ere-medaille van de stad waarmee de 54-jarige in Leiden geboren, maar in Den Bosch opgegroeide VVD-er tot ereburger van Limburgs hoofdstad werd verklaard.
 
In de raadzaal werd de terugtredende burgemeester van alle kanten lof toegezwaaid. Hem vielen ook enkele geschenken ten deel, zoals een glas in loodraam met zijn naam erop en een portret en een medaille.

-Rechts boven: Loco-burgemeester Willems.
-Links: Het portret tis geschilderd door Marie Cecile Thijs.

foto's © 27 juni 2015.
 
Aan het eind van de vergadering werd Onno Hoes het
ere-burgerschap van de stad  Maastricht
toegekend met bijbehorende gouden medaille.
  
Frans Bastiaens, plaatsvervangend voorzitter van de Maastrichtse gemeenteraad met Onno Hoes.

Afscheid in Theater aan het Vrijthof
De avond in het theater aan het Vrijthof opende met een trompetsolo door de 13–jarige Romano Diederen, waarna de Koninklijke Harmonie 'Ster van Maastricht' al spelend de volle zaal binnentrok. Hoes is beschermheer van ’de Koninklijke’
Er viel een variëteit aan lokale artiesten te beluisteren. 'Daarmee tonen we aan, dat we alsnog Culturele hoofdstad zijn', sprak het hoofd communicatie Inge Dovermann, die de presentatie verzorgde.
 
-Rechts: De opening van het afscheid in het Theater aan het Vrijthof was voorbehouden aan de 13-jarige Romano Diederen die met een trompetsolo de show stal.
-Onder: Ook een bij Onno Hoes geliefde zangeres is Beppie Kraft.

Speciaal vanwege Hoes’ afkomst trad de Klezmerband ’La Rosa de Maastricht’ op met een jiddisch liedje.
Uiteraard kon carnaval in het programma niet ontbreken, ook omdat Hoes elk jaar de sleutel aan de stad aan de Tempeliers af staat en een in het door hem aangeleerd Maastichts een toepasselijke rede houdt.
Het slot van de avond was in handen van de Maastrichter Star [*1883], die na enkele lofzangen op Limburg en Maastricht, besloot met het speciaal gecomponeerde lied ‘Onno Hoes is niet voor de poes’.
 
In het programma zat ook een stukje
Promotie Mode Maastricht met
o.a. een  Couture creatie van Linda Friesen.

Onder de aanwezigen bevonden zich tussen de ‘couleur locale’ naast Hoes’ voorganger Gerd Leers en de omstreden voormalige Venlo’se VVD-wethouder, ex-Statenlid en ex-Eerste Kamerlid Marc Verheijen de NOS-verslaggever Theo Verbruggen.
 
-Boven:  Ronduit spectaculair was de balletshow van Project Sally.
-Links: Uiteraard ontbrak een deputatie van het Maastrichts carnaval niet in de afscheidsshow rond Onno Hoes die hier  temidden staat van de Tempeleers.
-Links boven: De Maastrichter Star gaven een serenade aan de vertrekkende burgemeester.

De regionale omroep Limburg wijdde die zaterdagmiddag een 15 minuten durend interview aan Onno Hoes, waarin zijn vertrek nog eens in brede zin werd aangestipt. Hoes weet zijn heengaan met name aan de golf van media-aandacht over het precaire onderwerp dat zijn vertrek inluidde.

Hoes' opvolger
Annemarie Penn- te Strake is de opvolger van Hoes als burgemeester van Maastricht.
Woensdag 1 juli 2015  werd ter Strake geïnstalleerd. Ter Strake was al bekend in de regio als lid van het College van procureurs generaal.

Terug naar boven