Onno Hoes

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-09-2010 | Gewijzigd op: 09-11-2010
Onno Hoes, * Leiden, 5 juni 1961. bij zijn afscheid van de provincie is Hoes benoemd tot ere-burger van de provincie Noord-Brabant.

foto © paul kriele, 14 oktober 2009.


Onno Hoes * 5 juni 1961 geen Bosschenaar, maar werd in Leiden [Akademisch ziekenhuis] geboren.
In het dagelijks leven is Onno Hoes vanaf 2001 gedeputeerde, tot voorjaar 2007 van Economie en Internationale Betrekkingen, vanaf maart 2007 voor Nauur en Milieu.

Onno Hoes zit vanaf september 2001 full-time in de politiek als lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant [zie zijn weblog].
Voor die tijd was hij raadslid voor de VVD bij de gemeente 's-Hertogenbosch, waar eveneens zijn moeder Emma Hoes- de Winter in de jaren 60 een politieke rol speelde. Vader Ton Hoes was in de jaren 50 voorzitter van de Tweede Kamercentrale.

Hoes junior werd in 1976 lid van de JOVD, later VVD en werd vanaf 1993 in zijn locale politieke loopbaan tussen 1995-1998 voorzitter van de VVD-fractie in de Bossche raad. .

Zakelijk gezien leidde Hoes een groothandel in woningtextel, gespecialiseerd in luxe gordijn en bekledingsstoffen. Dat bedrijf had hij van moederskant [Hoes & de Winter] voortgezet. Het werd in 2001 verkocht.

Via zijn moeder Emma Hoes-de Winter, is Onno geparenteerd aan het Joods geslacht De Winter, waartoe ook schrijver Léon de Winter behoort. Zie voor de diverse artikelen over Onno Hoes,  zoals de burgemeestersbenoeming op de diverse items [zoekfunctie]:
zoals -Hoes benoemd Maastricht Den Bosch Hilversum  dd. 3 oktober 2010
-Hoes  voorgedragen
   dd.1 oktober 2010

Opmerking 'jatwerk' Diverse foto's, zoals van Duo Albert en Onno met hond, trouwerij 2001 op bordes Bossche stadhuis en  Nationaal Museum Kamp Vught,  zijn door PrincessWizz zonder toestemming noch betaling van de site Bastion Oranje geplukt...


Levensloop

Onno Hoes, die op 5 juni 1961 in Leiden werd geboren, volgde de studie commerciële economie in Tilburg.
De zakenman in luxe woninginrichtingstoffenwerd in 1976 lid van de JOVD, later de VVD.
Tussen1993 -2001 zat Hoes voor de VVD in de Bossche gemeenteraad en bekleedde er tussen 1995-1998 het voorzitterschap van de liberale fractie.
In 2001 trad hij aan als gedeputeerde en vanaf 1998 is Hoes in de Provinciale Staten voorzitter van de VVD- fractie.
Hoes is vorig jaar benoemd tot voorzitter van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël [CIDI].
Al jaren zet hij zich in voor de homo-emancipatie.

Raad Maastricht tkiest voor Hoes 17 september 2010.
De gemeenteraad van Maastricht heeft inderdaad op donderdagavond 16 september 2010 Onno Hoes voorgedragen als burgemeesterskandidaat van Limburgs hoofdstad. Daarmee 'versloeg' de 49-jarige Brabander Hoes zijn belangrijkste rivaal de - eveneens- VVD-er Jan Schrijen, oud- burgemeester van Venlo.
Van Hoes wordt verwacht dat hij de politieke verhoudingen weet te herschikken en met zijn ervaring als gedeputeerde op het gebied van rampenbestrijding [aspect veiligheid] en bevolkingsgroei en drugsbeleid, de problematiek van Maastricht weet te hanteren.
Als Hoes door de minister wordt benoemd wordt hij de opvolger van de CDA-er Gert Leers.
zie bericht Hoes kandiaat voor Maastricht dd. 16 september 2010.

Onno Hoes genomineerd als 1e burger Maastricht
16 september 2010.
De 49-jarige Onno Hoes geboortig Leidenaar, staat hoog genoteerd om vanavond als burgemeester van Maastricht te worden gelanceerd. De gemeenteraad van Limburgs hoofdstad neemt daarover vanavond het besluit.
Hoes was o.a. VVD-raadslid in Den Bosch en ambieerde eerder naar een burgemeesterschap. Maar is sedert 2001 gedeputeerde voor o.a. EZ, Milieu, Toerisme,Arbeidsmarktbeleid.
De in Cromvoirt met Albert Verlinde woonachtige Hoes heeft al jaren -hogere- politieke ambities gekoesterd. Zoals in 2001 toen hij een Tweede Kamerlidmaatschap ambieerde.
Onlangs nam hij het besluit een soort sabatical jaar te nemen in een stap voor elke andere keuze,
'Alles wat langs komt is interessant,' aldus Hoes, die ook een zakelijke verleden [1989-2001] achter de rug heeft bij de luxe stoffenhandel Hoes & De Winter.

Het echtpaar Albert Verlinde en Onno Hoes trouwden op 29 juni 2001 in het Bossche stadhuis. Na afloop was er 's avonds een feest in Chalet Royal met onder andere een optreden van Frans Bauer.  Rechts: Albert Verlinde met vriend Onno en de pluche troetelhond Simba.

foto's © paul kriele, 3 mei 2007.

Duo Albert Verlinde/Onno Hoes opent expo in Kamp Vught: 'Wie kan ik nog vertrouwen?'  7 september 2007. 
Vrijdag 7 september 2007 werd onder grote belangstelling de expo geopend over de vervolging en het verzet van homo’s en lesbo’s in de oorlog onder de Duitse bezetting en de nazi’s.
Voorafgaand aan de opening was er een panel olv Tony van der Meulen [columnist Brabants Dagblad] dat inging op historische, meer nog op actuele vragen over geweld tegen, name mannelijke, homo’s.  

Het echtpaar Albert Verlinde en Onno Hoes openden de expositie 'Wie kan ik nog vertrouwen?' 
foto's © paul kriele, 7 september 2007.
Alberft Verlinde en de half-joodse  Onno Hoes met naast hem de samensteller van de expositie Klaus Müller.

Vervolg expo Kamp Vught septemeber 2007.
De panelleden spraken onder meer over de historie van de homo's en het actuele geweld tegen deze minderheid. In die voordrachten kwam mede het beeld van Nederland als tolerant land naar voren. Maar ook de moeite die ook democratische landen hebben met fundamentalistische stromingen zowel van joodse, van christelijke als van islamitische signatuur.
Panellid en historicus AnnaTijsseling [bestuurslid van Internationaal Lesbisch Platform] deed -over de hoofden van de toeschouwers heen- een beroep op de homo’s, ondanks de geweldsspiraal, niet bij de pakken neer te gaan zitten en te blijven deelnemen aan het uitgaansleven en te blijven komen naar homomanifestaties zoals een Gay Parade. Tijsseling: ‘Hiermee ga ik met mijn boodschap in tegen de homobeweging en zeg nogmaals: Wees niet bang en gooi niet weg wat we aan emancipatie in Nederland hebben bereikt.’
Gedeputeerde Onno Hoes [jood en homofiel]: ‘Het is ook gewoon leuk om onderdeel van een minderheid te zijn. We zijn zoals we zijn. Manifesteer maar provoceer niet,’ aldus Hoes die Nederland in totaliteit een baken van tolerantie noemde.’
De van oorsprong Duitser Karl Müller, die volgens Van der Meulen Duits beter spreekt dan prins Bernhard en prins Claus tezamen, gaf een overzicht van actuele vervolgingen tegen homo’s in de wereld en noemde onder meer Rusland, Polen en de Arabische landen. ‘De terugkeer van religie heeft de discussie over minderheden opnieuw op scherp gezet, ’aldus Müller die de samensteller is van deze expositie: ‘Wie kan ik nog vertrouwen’. prof. Boekhorst registreerde in de loop der jaren een ontwikkeling op juridisch gebied en het feit dat er meer openheid is ontstaan in een samenleving die bovendien meer multi-cultureel is geworden.
Het openingsprogramma werd afgewisseld met treffende en tegelijk ontroerende liedjes van Gerard van Maasakkers, die in een treffend lied het drama van de geïsoleerde gevangenen in Kamp Vught weergaf. Naast Van Maasakkers diens begeleider Harry Hendriks.

Privé

Onno Hoes trouwde op 29 juni 2001 in het Bossche stadhuis met de journalist, tv-showman en musicalproducent Albert Verlinde.

Onno Hoes, [*Leiden, 1961], zakenman, locaal politicus [VVD] in Bossche gemeenteraad en bij de JOVD, later VVD, vanaf 2001 gedeputeerde in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, sedert 16 september 2010 [door uitspraak Maastrichtse raad] beoogd burgemeester van Maastricht.

foto © paul kriele, 14 oktober 2009.


Onno Hoes presenteert zich als nieuwe VVD-voorzitter 6 december 2007. 
Onno Hoes maakte gisteren aan de Telegraaf bekend voorzitter [in deeltijdbaan] te willen worden van de VVD. Dat bericht stond in het Stan Huygensjournaal waarvan de voormalige in Den Bosch actieve Wim Kool de redacteur is. Hoes wil de partij uit de modder trekken, citeert Kool Onno Hoes, die lef toont om nieuwe ideeën te lanceren. een langere werkdag voor over. ‘.Hoes is ambiteus. In het verleden was er een koningsstrijd binnen de VVD fractie waarbinnen de keuze van een drugslocatie bij het station centraal stond. De gevolgen waren dat zowel de VVD uit het College werd weggestemd en Guus Paanakker zijn wethouderschap moest opgeven. Toen Hoes vervolgens naar een post in de Tweede Kamer lonkte kwam hij, door niet te traceren Bossche krachten, niet op een verkiesbare plaats uit en nam alsnog zitting in het provinciebestuur.
De in 1961 geboren Hoes blijft dan ook aan als gedeputeerde voor Milieu en zegt daarvoor ‘…best langere werkdagen te willen maken... Het gaat erom wat in het land gebeurt en niet in Den Haag,’ aldus Hoes, die uit een nest van bestuurders komt. Zowel moeder Emma Hoes was VVD raadslid als zijn vader Ton bekleedde een functie als voorzitter van de centrale van de Tweede Kamer.Hoes maakte zijn ambitie komende zaterdag op het congres van de liberalen bekend.

huwelijk
Onno Hoes trouwde op 29 juni 2001 in het Bossche stadhuis met de journalist, tv-showman en musicalproducent Albert Verlinde.
Albert Verlinde. Onno en Albert kennen elkaar vanaf 1992, eveneeens het jaar van hun samenwonen.
Albert richtte eind jaren 90 het theaterbureau V& J Entertainment op, dat gevestigd is op het bedrijfsterrein Maaspoort.

In het Bossche stadhuis wensten -op vrijdag 29 juni 2001- Albert en Onno elkaar het 'Ja-woord' . Na afloop voltrok zich er onder luid gejuich de 'bordes-scene'. 's Avonds was er een feest in Chalet Royal waar tot ieders verrassing Frans Bauer optrad. - foto © paul kriele, vrijdag 29 juni 2001.
Onno Hoes is de broer van Isa Hoes, die getrouwd is met Antonie Kamerling. Het echtpaar Hoes-Verlinde woont vanaf 2003 idyllisch in een authentieke boerderij in Cromvoirt. Eerder hadden zij een huis in Maaspoort en in de Gele Hoeve in Rosmalen.

Het huwelijk van het duo -politicus en tv-ster - op 29 juni 2001 trok veel belangstelling. Na afloop van de ceremonie in het Bossche stadhuis volgde er op het bordes een aubade door  de Harmonie St. Cecilia uit Rosmalen.
Een welgemeende kus sloot deze society-gebeurtenis af.

fotot © paul kriele, 29 juni 2008.


Terug naar boven