Straffen na explosie slagerij Bilal Rivierenplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-07-2004 Berichten over brand en explosir in slagerij Bilal /Rivierenplein

-Straffen na explosie slagerij Bilal Rivierenplein  27 juli 2004
De daders van de brandstichting in de Islamitische slagerij Bilal aan het Rivierenplein hebben vandaag 4-4,5 jaar gevangenisstraf gekregen. Het gaat om de 27-jarige S.K. uit Breda en de 24-jarige/ eveneens/ Marokkaanse R.M. . In de nacht van eerste op tweede kerstdag vorig jaar stichtte zij brand in de slagerij in opdracht van de eigenaar, de 35-jarige Leerdammer, die later nog voorkomt omdat hij met die opdracht de verzekering wilde oplichten. © paul kriele 


-Daders brandstichting Islamitische slagerij voorgekomen/den bosch, 13 juli 2004.
Vandaag zijn bij Justitie in Den Bosch tegen de 27 en 34-jarige Marokkaanse verdachten van de brandstichting in de Islamitische slagerij Bilal op het Rivierenplein vijf en zes jaar gevangenisstraf geëist. Bij die daad –gepleegd in de nacht van 25 op 26 december 2003- ontplofte de slagerij door een gaslek en moesten twee bovenwoningen worden ontruimd en liepen IJzerhandel Ruiterman en bakker Bart schade op.
De Tilburgse politie hield kort na de aanslag in Tilburg Noord al de ene dader aan die gewond bij zijn auto stond. Die auto was eerder door Bossche omstanders gesignaleerd. Later is de andere persoon aangehouden.
Beide in Tilburg woonachtige mannen bekenden de brand te hebben gesticht. In later stadium werd de 35-jarige Leerdamse eigenaar van slagerij Bilal, broer van de eerder aangehouden 34-jarige mede-dader, zelf ook verdacht omdat hij de verzekering zou hebben opgelicht. De man komt- vanwege een psychiatrisch onderzoek- pas later voor de rechter.

Verdachte gasexplosie vast  28 december 2003.
De Tilburgse politie heeft in de zaak ‘explosie slagerij Rivierenplein’ een gewonde man aangehouden. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag donderdagmorgen 25 december/03.30 uur] op de islamitische slagerij Bilal in Oost. Bij de aanhouding jongstleden vrijdag 28 december 2003 was de man gewond, naar zijn zeggen van een explosie. Van het begin af aan gingen er geruchten dat er opzet in het spel was en geen gasexplosie noch vuurwerkontploffing.
Omwonenden hadden kort voor en na de aanslag een zwarte personenauto bij het winkelcentrum gezien. Slagerij Bilal was al eerder mikpunt van agressie/represaille/ intimidatie.
De 27-jarige verdachte is voor onderzoek opgenomen in het gevangenishospitaal van Scheveningen.

Explosie slagerij  Bilal Rivieren plein 26 december 2003.

Overzicht situatie Rivierenplein. Middenin de islamitische slagerij. Hieronder: Banier met de 'Vuurwerk'-aankondiging.

foto's © gerard monté, 26 december 2003
-Boven: Niet alleen de slagerij ligt aan diggelen, ook de aangrenzenden panden erneven en erboven liepen flinke rook- enwaterschade op.
De  Technische Recherche is nog bezig met onderzoek.
-Rechts: een stiertje, symbool van krachtig vlees, ligt op straat. 

Details van de vernielingen die de explosie heeft veroorzaakt. Door de kracht van de ontploffing vloog het stiertje dat op de toonbank van de slagerij stond op straat. De ruiten van de belendende panden raakten ontzet. De brandweer wist te voorkomen dat de aangrenzende panden vlam vatten. Bij Ruiterman lag een vuurwerkvoorraad opgeslagen.

Links de Rechts foto's © gerard monté, 26 december 2003.

De Technische Recherche werd ingeschakeld om sporen na te trekken. Er rezen vermoedens van opzet of afpersing. Ook de politiehelikopter werd vrijdagmorgen boven de wijk waargenomen.


Terug naar boven