Afscheid dirigent Sjef Ipskamp van ‘de Koninklijke‘

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-01-2022 | Gewijzigd op: 01-02-2022
Op donderdag 24 of vrijdag 25 februari 2022 zal in de Mainstream van de Brabanthallen met een carnavalsconcert [Het Grand Gala du Kwèk] door de Koninklijke Harmonie afscheid genomen worden van haar dirigent Sjef Ipskamp. Het zal het laatste concert zijn dat de vermaarde 65-jarige maistro geeft. Het optreden is nog onder voorbehoud gezien corona.
 
De 66- jarige Sjef Ipskamp was niet alleen dirigent, ook arrangeur en mede oprichter van het Grand Gala du Kwèk. Ipskamp neemt na 43 jaar afscheid van zijn Harmonie. Daarmee is Ipskamp de langst zittende dirigent van ’de Koninklijke’. 


De in 1956 in Ridderkerk geboren Ipskamp begon na een studie aan de Havo en de muziekschool in Rotterdam in 1979 als saxofonist van de Luchtmachtkapel die hij eerst nog als dienstplichtige en vervolgens als beroeps in 1996 verliet. Bij zijn aantreden schreef Ipskamp al arrangementen voor de ‘de Koninklijke’.
Deze icoon van het Bossche muziekleven stond aan de basis van tal van muziekevenementen zoals Te Gast bij de Koninklijke, het Galaconcert bij ’s-Hertogenbosch Maritiem, Te Gast bij de Koninklijke, het Grand Gala du Kwèk , en bij de jaarlijkse lintjesuitreiking rond 30 april, de Sinterklaas intocht het afhalen van Prins Amadeiro aan het station. Ook begeleidde hij lokale en nationale artiesten onder wie Willeke Alberti, Franklin Brown, Karin Bloemen en Johnny Logan. In 2016, bij de opening van de Jeroen Boschtentoonstelling, trad de Koninklijke op. Daar werd toen met Ali B. ‘Het land van Maas en Waal’ gespeeld. Ook bij koninklijke ontmoetingen in de stad speelde de Koninklijke onder leiding van Ipskamp.
In 2017 werd bij hem door burgemeester Rombouts de versierselen opgespeld behorend bij Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook viel hem in 1988 de Albert Swaneprijs ten deel en ontving hij in 2004 de culturele stadspenning.

Kaarten alleen via de website van TheateradParade vanaf vrijdag  11 februari 2022.
 
Het koningspaar begroet
Sjef Ipskamp bij het koninklijk bezoek van het koningspaar aan de stad.
foto © henk van esch,