Lips Drunen heeft een Bossche voorgeschiedenis

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-10-2020 | Gewijzigd op: 20-10-2020
 
Orthenstraat 65 [2e pand van rechts], toen nog Ortheneind geheten. Op dat perceel
stond de IJzergieterij van Dufay & Zoon. Later werd dit grote pand het commandocentrum
van de brandweer regio Noord-Oost Brabant. Het steegje [midden op de foto] is het
bekende Peter de Gekstraatje waarlangs een eenkamerwoning staat.
foto © paul kriele, 18 oktober 2020. 
 
Lips Drunen, bekend onder andere van de scheepsschroeven, heeft een voorgeschiedenis die zich afspeelt in Den Bosch. Daarin komen een aantal namen in beeld,  onder andere van Chevalier, een ijzergieterij op het Orthenènd en van Dufay en Zoon. Maar die gaat failiet. De overname gebeurt door F. de Boer die vervolgens voor zijn gieterij een bouwplan indient voor een fabriek en woonhuis op de Noordwal.  De naam blijft IJzergieterij firma George Dufay & Co. In 1925 verhuist Dufay naar de Buitendijk, toen het nog Havendijk heette. 

Op 2 januari 1910 doet de op 28 april 1866 in Breda geboren Maximiliaan Lips als firmant zijn intrede bij Dufay. Uit de boekhoudverslagen is te lezen dat Max sr. blijkbaar ook het kapitaal inbrengt voor de nieuwe gebouwen. 
 
.................
..........

-Bovenaan:  Briefpapier van  Dufay & Zoon van 8 november 1907.
-Hierboven: Het perceel waarop de IJzergieterij Dufay en Zoon heeft gestaan maar in welk gebouw na een faillissement zich een wasserij en badinrichting vestigde. Later stond het bekend als Wasserij Van Aarle. Op die plek kwam een appartementen complex. 


Op dit moment[ dinsdag 20 oktober 2020 wordt  het verdere verloop van de  [voor-] geschiedenis van Lips  eerst nog in Den Bosch [Buitnedijk] en vervolgs in Drunen uitgebreid belicht. Zodra dat is voltooid volgt hier een link naar die pagina.Zie definitief  artikel Lips Drunen