Terug in de Tijd 1999-2009 [deel I]

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-10-2009 | Gewijzigd op: 14-11-2009
Deel  I
Nieuw Carolus als nieuw Jeroen Boschziekenhuis

Het Brabants Dagblad publiceerde op 4 november 1999 dat er uiteindelijk toch geen nieuw ziekenhuis zou komen. Door interne specialistenbelangen, fusieperikelen eerst met het Willem Alexander en vervolgens met het Carolus, leek nieuwbouw van één Bosch ziekenhuis van de baan.
Plots kwam de Herven als locatie voor nieuwbouw in beeld. Het Carolus leek even de derde hond die er met het been van doorging...

Bijna stond er een nieuw complex ziekenhuisgebouwen op de locatie Carolus aan de Hervensebaan in plaats van dit toekomstig Jeroen Boschziekenhuis aan de Vlijmenseweg...

foto © paul kriele, 31 augustus 2009.

De volgende stap was dat de minister van Volksgezondheid Els Borst* de drie Bossche ziekenhuisdirecties verplichtte tot fusie, zo niet dan gaf zij geen toestemming voor nieuwbouw. Die visie werd pas na de eeuwwisseling actueel.

*Els Borst-Eilers [*Amsterdam, 22 maart 1932] was tussen 1994 -2002 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Opening Don Burgers café.
Don Burgers was van 1989 -1996 burgemeester van DenBosch. Burgers overleed op 30 januari 2006 op vakantiereis in Oostenrijk.
 

Eind oktober 1999 opende de toenmalige burgemeester Don Burgers [voormalig politiechef in Nijmegen] een café op Orthenstraat 2a . Het kreeg de naam Den Burger.

In het interieur hangen portretten van bekende Bosschenaren onder wie Burgers, die door Joep van de Dungen zijn geschilderd.

Meer over Burgers  op Bastion Oranje


Het café van Frans en Mieke van de Laak-Appel werd in 1999 geopend. Het interieur is een ontwerp van Karel Schuurman.

100 Jaar Mariënburg
De kapel van de zusters Mariënburg

foto © gerard monté 10 september 2005.
 

In diezelfde maand oktober 1999 bestond het moederhuis, klooster en kapel van de zusters JMJ aan de St. Janssingel officieel klooster Mariënborch, 100 jaar. Merkwaardig want de bouw dateert van 1897.
De naam van het gebouw, dat naar ontwerp van architect J. H. van Groenendaal was gerealiseerd, was afgeleid van een middel eeuws klooster Op den Uilenborch.

Jubilerende Commissaris Houben
Op 22 oktober 1999 was Frank Houben 12,5 jaar Commissaris der Koningin Houben werd geprezen om zijn verdiensten op gebied van de Brabantse economie en de stimulering van het milieu.

mr. Frank Houben *19 februari 1939 s- Gravenhage, voormalig Commissaris der Koningin.

foto © paul kriele,  september 1999.

De in Den Haag geboren,Houben had zijn benoeming in 1977 mede te danken aan de Brabantse werkgevers en de landbouworganisaties.Zij ambtelijke periode was hij begonnen als burgemeester van een klein dorpje om tussen de mensen te kunnen staan: Luyksgestel en vervolgens Etten-Leur.
Het jubileum van de voor- voorganger van Wim van de Donk viel samen met de afronding van de interne renovatie van het Provinciehuis. De investering voor deze opknapbeurt van een – toen - 25 jaar oud gebouw bedroeg 24 miljoen euro.


Terug naar boven