Torenstraat : letters Gebroeders Houtman keren terug op pand

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-09-2014 | Gewijzigd op: 03-09-2014
Als herinnering aan de bestemming van sigarenfabriek van Houtman keren op de gevel van het pand Torenstraat 1A de letters terug: Gebroeders Houtman. Die werden vorig jaar overgeschilderd bij een opknapbeurt, maar het silhouet van de letters bleef zichtbaar.
Bewoner Rob Juda beijverde zich ervoor die letters opnieuw in het zicht te brengen. Juda en zijn vrouw Corry kochten in 2000 het pand aan. Zij vondennu-na 40 jaar bewoning- het tijd worden voor dit initiatief.

 -Boven: De onderzijde van het hoekpand Torenstraat 1A Hinthamerstraat ten tijde van de opknapbeurt in mei 2012. Op de hoek was circa 100 jaar geleden een 'cigaren-en tabakszaak' van Houtman gevestigd
.

foto © paul kriele, 27 mei 2012.

-Recht: Voorbeelden uit de brochure van Dibbes
Belettering & Meer die aan  eigenaar
Rob Juda is voorgelegd, compleet met een offerte
.

 

In het pand zat van medio 19e eeuw tot ver in de 20ste eeuw de ‘cigarenfabriek Gebroeders Houtman’. Aan de sheddaken aan de zijde Torenstraat valt de fabrieksbestemming nog te herkennen. Op de begane grond was toentertijd een tabaks- en sigarenwinkel
Op de muur zitten twee plaquettes ingemetseld die herinneren aan prijzen die voor de beste sigaren behaald werden. De indeling van het interieur van het pand is ongewijzigd gebleven. Stadsgidsen wijzen bij hun rondgang op dit stukje Industrieel Erfgoed.
Dibbes Belettering &Meer heeft aan de bewoner een offerte aangeboden.

Maandag 8 september gaat Dibbes, na eerst nog een kleurentest te hebben gedaan, de letters opnieuw aanbrengen.