Verkadefabriek: Avondeditie met o.a. Dirk Lips en Guusje ter Horst

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-02-2011 | Gewijzigd op: 15-02-2011
In de Avondeditie [Verkadefabriek 8 februari 2011] werd, naast een persoonlijke indruk van de drie gasten, te weten ondernemer [Libéma] Dirk Lips, oud-minister en oud-burgemeester Nijmegen Guusje ter Horst en de schrijver Jeroen Smit [ABN/AMRO], ook de PvdA nog eens doorgelicht.

 
  Enkele schaars belichte zaalfoto's van de Avondeditie op 8 februari 2011 in de Verkadefabriek.
-Boven:  vlnr Dirk Lips, Guusje ter Horst, Jeroen Smit en gespreksleider Theo van de Zande.
-Links:  tijdens het  optreden van dj Kuif en 'Miss Rose'.
Achter de tafel staat Jan Tromp [Volkskrant].

foto's © paul kriele, 8 februari 2011. 

Dirk Lips had met zijn bescheiden, integere en zakelijke erg treffende inbreng de sympathie van de gasten, hoewel hij - op het toneel- nagenoeg de enige niet links georiënteerde aanwezige was.
Dat linkse establishment kreeg er juist van langs, maar dan van binnenuit door zowel Smit als ter Horst die bij hun opvattingen gestuurd en gesteund werden door de Volkskrantredacteur Jan Tromp. Zij legden de zere vinger op de zwakke niet homogene en soms kibbelende PvdA. Daar wil het maar niet lukken een jonge !, sterke leider met een duidelijke stem en mening naar voren te brengen. Terwijl de VVD, ook al ben je het niet met Rutte eens, dat wel heeft/doet.

In die stroming kreeg Job Cohen, ook al was ie bij zijn aanvang geliefd en zeker verwachtingsvol, kritiek vanwege zijn zwakke performance. ‘Maar als burgemeester behoef je nog geen leider te zijn,’ klonk het door de voor driekwart gevulde zaal van de Verkadefabriek. Daar doorbrak enkele malen ‘de huismuzikant van de Verkadefabriek’, dj Kuif tezamen met miss Roos, soms lichtvoetige [‘’Eliza Rain] dan weer stevig aangezette klanken de spraakwatervallen aan tafel die olv BD-redacteur Theo van de Zande de thema’s Vrije Tijd en leiderschap inhoud gaven.

Een sterke ondernemer met het hart op de juiste plaats en meer nog een man met visie en op de tijd toegepaste sociaal beleid, zo toonde zich in de discussies de in Rossum wonende Dirk Lips. Lips, door Jan Tromp de ’Koning van de Vrije Tijd’ genoemd, is eigenaar van een twintigtal bedrijven, die op ‘leisure’ zijn gericht.
Lips [*1951] houdt er wel een bepaalde vorm van VT op na.
-Dat is bijv. werken, ‘..omdat ik er plezier in heb. Het is gewoon ook leuk omdat we een product maken dat samen met de klant tot stand komt.
-Of kort slapen bijv. 5 uur om na zo’n eerste slaap weer even aan het werk te gaan, omdat hij er overdag geen tijd voor heeft. Lips is ook voor korte [5-10 minuten] slaapmomenten op de dag. ‘Dat heb ik afgekeken van de wolven en het helpt’.

De dierenliefhebber [met name ooievaars], die eigenlijk dierentemmer had willen worden, richt zijn zakelijke blik [acquisitie, noemt ie dat], na de overnames van veemarkten, die tot beursgebouw of congrescentrum zijn omgebouwd, op dierenparken. De flegmatieke Lips: ‘Dierentuinen zijn vormen van dagrecreatie die erg rendabel kunnen zijn. De doelgroep zit dichtbij. Je gaat niet naar het buitenland om een dierentuin te bezoeken. Een dierenpark genereert zijn eigen publiciteit door de geregelde geboorten, die op hun beurt het publiek sterk aanspreken’.
Maar de VT brengt Lips door met zijn gezin en ..’door mijn werk goed te doen..’. Dus concludeert Jan Tromp: VT is bij u verveling?’. Lips: ‘Nee, ik kan ook rustig een boek lezen. En ik speel wel eens piano en wandel graag in de natuur. Maar zeker niet in een pretpark. Anderhalf jaar geleden ben ik met mijn gezin naar Walibi geweest. Ik moest overal met mijn kinderen in. Verschrikkelijk !’
Van dat onderwerp VT haakte Jeroen Smit in op de vraag van Jan Tromp of er vroeger hard werd gewerkt? Smit: ‘Vroeger had je twee kasten, een bovenlaag, die nauwelijks werkte en de rest waren de arbeiders, die zich het apelazarus werkten. Dat bevestigde ook Guus ter Horst: de mannen werkten vroeger keihard’. Maar het is normaler geworden dat je tijd neemt voor je gezin. Smit nog eens: ‘De hoger opgeleiden werkten vroeger amper en nu werken advocaten, bedrijfsleiders etc. 50-60 uur. Als het je passie is, dan is werken geen straf. Het is essentieel: krijg je er energie door of kost het je energie?'

Na de thema’s Ondernemerschap en Vrije Tijd legde gespreksleider Theo van de Zande zijn gasten het aspect ‘leiderschap’ voor. Dat was voor auteur Jeroen Smit een geliefd thema om nog eens in te gaan op de door hem uit geplozen affaire rond de verkoop van de ABN/AMRO.
Het hoofd van HBO-raad Guusje ter Horst kreeg de gelegenheid haar visie over het onderwijssysteem in beeld te brengen. Ter Horst zoekt naar meer kwaliteit door bijv. Betere selecties bij de toegang tot universiteiten en Hogescholen. En dat de Hoge Scholen zich concentreren op waar ze goed in zijn. Dat kan voor een student betekenen dat ze soms voor hun studie verder moeten reizen.’
De oud-minister van BZ Ter Horst: ‘Als Nederland tot de top 5 op onderwijsgebied wil behoren dan moet je vooral niet gaan bezuinigen.'


Terug naar boven