Vaandeloverdracht [1831aan Dienstdoende Schutterij

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-10-2009 | Gewijzigd op: 12-10-2009
Begin van een bijzondere historische bijeenkomst binnen de muren van de Citadel. Links de genodigden en rechts het 'toneel' wordt in gereedheid gebracht. fotoreportage © hermanvanboxtel, 10 oktober 2009.

Zaterdag 10 oktober 2009 werd op de Citadel aan de Dienstdoende Schutterij 's-Hertogenbosch een - replica -vaandel van de terugkeer van de Tiendaagse Veldtocht [24 juli 1831] overgedragen. Ondanks het zeker niet tegenvallende weer was er relatief weinig belangstelling van de zijde van het publiek.

 
Binnen de muren van de Citadel waren zaterdag 10 oktober 2009 naast leden van de Bossche Oude Schuts ook het  Reünie Orkest Artillerie trompetterkorps, de Belgische Patriotten, de Amersfoortse Kanonniers en het St. Blasiusgilde uit Heusden tezamen gekomen voor een opluistering van de vaandeloverdracht.

Boven: Belgische opstandelingen in originele kostuums.
Rechts een volksvrouw [Anke Heesbeen] in een monoloog,  die de reeks optredens aan elkaar praatte. 
Anke is actrice bij Moyses' Bosch. In de voordracht was zij Johanna, een boerenvrouw zonder achternaam.foto's  © herman van boxtel, 10 oktober 2009.
 
 Onder de Bossche Oude Schuts komt aangemarcheerd voor de aanbieding van een kopie-vaandel  Onder: Optreden van de Bossche Stadspijpers.
   

De overdracht, die gepaard ging met een kijk-en luisterspel o.a. door de Rederijkerskamer Moyses' Bosch, de Oude Schuts en de Stadspijpers was een indrukwekkende plechtigheid.
De ROA [Reünie Orkest Artillerie trompetterkorps] zorgde voor de muzikale omlijsting.  De Belgische Patriotten, de Amersfoortse Kanonniers, en het St. Blasiusgilde uit Heusden droegen aan de sfeer bij van deze historische ceremonie.

 
Parade rond de aanbieding van het vaandel aan de Bossche Schutterij door de gemeente [Wethouder Bert Pauli]. Rechts boven en links onder: de Schutterij toont met trots het nieuwe vaandel.

foto's © herman van boxtel, 10 oktober 2009.
Links boven het nieuwe copie-vaandel met een Bossche schutter.
Boven: de fiere Belgische Patriotten.
Links:  Wethouder Bert Pauli , die een minivaandle kreeg, in zijn toespraak.

Een boerenvrouw Johanna, zonder achternaam, voerde in plat Bosch een monoloog op. Innemend  vertelde zij de geschiedenis van de Bossche Schutterij. Die rol werd gespeeld door de actrice Anke Heesbeen.
Daarna gaf wethouder voor o.a. Toerisme Bert  Pauli een speech waarin hij onder andere de schutterij roemde als een aanwinst voor de stad. Pauli dankte hen voor hun tomeloze inzet waardoor de Schutterij is uitgegroeid  tot een, in alle opzichten volwaardige halve Compagnie der Bossche Schutterij,
Na een kort ritueel van de overdracht dankte de Schutterij via de wethouder op hun beurt de gemeente `s-Hertogenbosch door de aanbieding van  een mini-vaandel. Vervolgens hield de 83-jarige Jan van Ee, oprichter der Bossche schutterij, nog een korte anekdotische toespraak waarin hij over zijn militaire en - latere - burgerloopbaan vertelde. Toen hij op een keer aan de Franse westkust door zijn veldbed was gezakt, besloot hij om zijn taak over te dragen. Het was hem te veel geworden.
   
 De Belgen staan opgesteld voor het laatste gedeelte van historische de show.  De schutters staan gereed om af te marcheren.
Kanongebulder en geweerschoten klonken aan het slot van  deze ceremonie.... dat  ...dat gesteund werd door Belgisch 'vuurwerk'.

Toen trad als uit het niets Herivvarda District Pipes and Drums op, zeg maar een doedelzakband.
Tot slot barsten de kanonnen los als signaal van het feest. Zowel de Bossche Schutterij, als op twee plaatsen de kanonniers uit Amersfoort, knalden er flink op los, en ook de Belgische patriotten lieten met pistool en geweerschoten van zich horen.
Uiteindelijk verdwenen alle deelnemers met vliegend vaandel en slaande trom van het toneel om een verdiend pilsje of een kop koffie te gaan drinken en misschien nog even te kijken bij de afdeling heraldiek van het CBG (www.cbg.nl) Het Centraal Bureau voor Genealogie waarmee een sfeervolle middag werd afgesloten.Terug naar boven