Citadel: Kampioenschieten bij de Oude Schuts

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-04-2011 | Gewijzigd op: 18-04-2011
Op het binnenterrein van de Citadel vond  zondagmiddag 17 april 2011 het door de Bossche Oude Schuts georganiseerde toernooi 'Kampioenschieten Schuttersgilde' plaats.

De mannelijke schutters schieten met een kruisboog om de zogenaamde Rob de Jong wisseltrofee, die door de eerste koning sinds de heroprichting van het Schuttersgilde in 1991 -Rob de Jong (1993)- ter beschikking is gesteld.
De vrouwelijke schutters gaan de strijd aan om het Truus van den Heuvel-Bettonvilleschild. Deze wisselprijs is vernoemd naar een overleden gildezuster, tevens echtgenote van de toenmalige Hoge Deken Herman van den Heuvel.

 
 De gildebroeders en rechts de gildezusters aan schot. De dames schoten om het Truus van den Heuvel-Bettonvilleschild.
foto's © roland brouwer, 17 april 2011.
   
 Groepsfoto van het gilde uit Heeswijk.  De schietbaan binnen de Citadel.Er werd geschoten om de 'Rob de Jong wisseltrofee'.

Voor aanvang van het toernooi wordt de schietbaan gevrijd. Dit gebeurt met vliegend vaandel en slaande trom. Hierna schiet de hoogste aanwezige in aanzien de eerste pijl af, waarmee de schietbaan gevrijd is

Elke 3 jaar vindt bij het Schuttersgilde De Oude Schuts het koningschieten plaats, de eerstvolgende keer in 2013. Degene die dan met de kruisboog het laatste stukje van een houten vogel afschiet, is voor drie jaar koning van het gilde. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een gildebroeder en gildezuster. Ook een gildezuster wordt koning genoemd. De huidige koning is Wim Kroon.

De winnaar van het toernooi Wim Cordang.
foto's © roland brouwer, 17 april 2011.
En bij de dames had Jeanne van Gendt de eer het schild te mogen ontvangen.

Het St.Joris Gilde “De Oude Schuts” uit ’s-Hertogenbosch dateert uit de Middeleeuwen en is in 1991 heropgericht. Niet meer om de stad –zoals in de Middeleeuwen- tegen mogelijke vijanden te verdedigen, maar als een verlevendiging van het historisch stadsbeeld door een hechte groep enthousiastelingen.Terug naar boven