Stadsfotograaf Felix Janssens [82 jaar] overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-10-2020 | Gewijzigd op: 18-10-2020
Felix Janssens fotograaf van Het Huisgezin/ Brabants Dagblad zaterdag 17 oktober 2020 in Utrecht op 82-jarige leeftijd overleden.
foto © 20 februari 2009,
stadsarchief 's-hertogenbosch



Artikel in BD van 18-10-2020:  In veertig jaar fotograferen voor het Brabants Dagblad schoot Felix Janssens zo'n dertig kilometer aan fotorolletjes vol. Zo heeft de zaterdagmorgen in Utrecht overleden fotograaf zelf wel eens uitgerekend. Van die foto's van Janssens (1938) zijn er duizenden terug te vinden in het Stadsarchief.
Janssens was in 1959 de eerste fotograaf in dienst voor het Brabants Dagblad. in een periode van grote veranderingen. Het Huisgezin, toen nog met drukkerij op het Emmaplein schuin tegenover de kerk, kreeg de titel Brabants Dagblad. En uitgeverij VNU pompte er geld in om veel nieuwe mensen aan te trekken. Dag en nacht in touw ,,De verslaggevers en Felix waren van ’s morgensvroeg tot laat in de avond op sjouw. We moesten er gewoon zijn’', herinnert oud-chef van de stadsredactie John van Miltenburg zich. Dit duo trok na het werk nogal eens naar het café van Piet Blom in Hintham om tot het ochtendgloren een boom op te zetten, ook over het werk en de stad.
foo© stadsarchief den bosch, 20  februari 2009.
Excellent in portretten
Janssens werkte lange tijd alleen voor de krant die in 1971 Jan Verhoeff in vaste dienst nam als tweede stadsfotograaf. Van Miltenburg en fotograaf Marc Bolsius roemen vooral de portretfoto’s van Janssens. ,,Die waren écht goed, Felix excelleerde in portretfotografie.’’ Het was ook vooral het karakter van de Bourgondisch ingestelde Janssens: rustig, de tijd nemend voor een gesprek en geïnteresseerd in de mens achter het nieuws. Amicaal met een lachje Op Felix Janssens was niet snel boos te worden, innemend en veelal met een lachje wist hij mensen voor zich te winnen. ,
,Amicaal, kwam overal binnen en werd door iedereen gerespecteerd’’, herinnert oud-verslaggever Wim Hagemans zich. Op zijn innemende wijze kreeg Janssens met Seth Gaaikema bijvoorbeeld een bijzondere band nadat hij hem in 1994 geportretteerd had in zijn huis in Schijndel. Janssens: ,,Op het moment dat ik wilde knippen, sprong zijn oude, krammige poes op de armleuning”. Het werd een memorabele foto, want een paar dagen daarna overleed het geliefde huisdier. Gaaikema bestelde meteen een hele trits foto’s bij als herinnering.

Oostenrijk en Oostblok Oud adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad Twan van den Brand toog met Janssens regelmatig naar het buitenland. Naar Engeland voor een oorlogsveteraan, naar Oostenrijk voor de kleinzoon van Arthur Seyss-Inquart en naar het Oostblok voor reportages: tien jaar na de val van het communisme.  
Tijd en zin Van den Brand: ,,In Tsjechoslowakije wilde Felix perse langs architect Borek Sipek, die hij kende van het Kruithuis in Den Bosch. Met Sipek kwamen we terecht in de werkkamer van president Havel. Daar was Felix heel erg verguld mee. Dat leverde mooie foto's op, want als Felix tijd en zin had was hij een hele goede fotograaf.’’
Nadat Janssens in 1999 bij het Brabants Dagblad met de vut ging, ging zijn collectie negatieven naar het stadsarchief. Portretten, branden, ongelukken, luchtfoto’s of nieuwsfoto’s. Felix Janssens liet een waardevolle collectie voor en van de stad na

Bericht van 20 oktober 2009  Onderaan artikel: Opening expositie op woensdag 21 oktober 2009 door hoofdredacteur Brabants Dagblad Annemieke Besseling. 
Felix Janssens [*1938] was tussen 1959 -1999 stadsfotograaf bij het Brabants Dagblad.

foto © stadsarchief 's-hertogenbosch.
 

Oud- fotograaf Felix Janssens stelde twee jaar geleden [2007] zijn fotoarchief ter beschikking van het Bossche Stadsarchief. Dat was aanleiding voor het archief om een compacte foto-expositie samen te stellen. De expo loopt van  20 t/m 30 oktober 2009. Het zijn er slechts 30 uit een collectie van 30.000 die de in Cadzand woonachtige Janssens overdroeg. Daarbij zitten treurige, grappige en waardevolle momenten. Tezamen omvatten ze een tijdperk Bossche geschiedenis.
 De 71-jarige Janssens werkte van 1959  tot mei 1959 voor 'de krant'.
Met de collectie van Fotobureau Het Zuiden bestrijkt de fotografische -meer journalistieke- geschiedenis van de stad een periode van 1927-1999.
 
-Links boven:  Het gebeurt niet vaak dat een koningin meedeint met een Bossche fanfare.  Dat gebeurde bij haar bezoek in november 1971 aan de stad.  Rechts: de toenmalige dirigent van De Kikvorschen Jan Somers. De koningin staat temidden van het echtpaar Kortman [CdK]. Midden in de foto de toenmalige burgemeester Gerrit van der Ven.

-Boven: De bekende en beruchte rookpluim van de koffiefabriek van De Gruyter in de Orthenstraat achter de herkenbare toren.

-Links: een kaalslag in de Verwersstraat  tussen de nrs. 68 en 76. Op de plek van woonhuizen en een lagere fraterschool bouwde de Waterleidingmij Oost-Brabant in 1973  een nieuw kantoor. Groenewoud is na 35 jaar bezig er appartementen van te maken.


foto's © collectie stadsarchief van felix janssens
 

Woensdag 21 oktober 2009 wordt door de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, Annemieke Besseling, de expo in het Stadsarchief geopend.

Opening expositie in Stadsarchief van foto's 1959-1999 van voormalig Brabants Dagbladfotograaf Felix Janssens 
 
Op deze foto biedt Felix Janssens symbolisch een doos fotonegatieven aan aan hoofd Stadsarchief Rolf Hagen.
foto's © paul kriele, 21 oktober 2009.
Na een toespraak met herinneringen aan hun gelijktijdig werk bij 'de krant', namelijk Felix vanaf 1959 en Annemieke vanaf 1989, bood de hoofdredacteur Felix een fotoschilderij aan van de treinkaping in De Punt waarop Felix [nog zonder buik, aldus diens vriendin Margriet Huinck, staat afgebeeld.
De officiële opening bestond uit de onthulling van een persfoto die in maart 1999 op de voorpagina van het Brabants Dagblad  stond en de Statenverkiezingen  uitbeeldt met burgemeester Leers van Maastricht en de gedeputeerde Van Geel. Felix Janssens toont nog eens de persfoto van de treinkaping in De Punt.
Rechts: Felix' partner Margriet Huinck en uiterst rechts eveneens een voormalig Brabants Dagbladfotograaf uit de jaren 1954-1972 Frans Kuit, die zijn collectie aan de universiteit van Tilburg overdroeg.
 
Ruud Vermeer van het Vughtse foto-en filmmuseum van wie in het Stadsarchief, parallel aan de expositie van Janssens, ook vele collectiestukken zijn tentoongesteld. De al jaren gepensioneerde Frans Kuit was van 1954 -1960 in dienst van fotopersbureau Farla en werkte in die tijd voor het Brabants Dagblad. Van 1960 -1972 deed Kuit dat ook,  maar dan als zelfstandig fotograaf.
Felix Janssens en hoofdredacteur Annemieke Besseling bekijken de expositie en halen herinneringen.

foto's © paul kriele, 21 oktober 2009.
Hoofdredacteur Annemieke Besseling bekijkt met Felix Janssens met name de foto's die bij hen uit de jaren 1989-1999 gemeenschappelijk herinneringen  oproepen.  

Toespraak van het Hoofd Stadsarchief Rolf Hagen.
Rolf Hagen sprak onder meer over de moeite die Felix aanvankelijk had om die negatieven -die overigens met medeweten van de eigenaresse, het Brabants Dagblad zijn overgedragen- aan het archief af te staan.
Hagen:'Het was niet eenvoudig. Het heeft jaren geduurd. Maar we zijn nu zeer verguld met deze belangrijke collectie.
Die sluit aan op de foto's van Fotopersbureau Farla en Fotopersbureau Het Zuiden, welke collecties al eerder in het bezit kwamen van het archief.
In deze Week van de Geschiedenis  gaat het over 'oorlog en vrede'.Het stadsarchief geeft met deze expositie invulling aan het thema vrede.
'Hagen kenmerkten de foto's als juweeltjes. Een collectie  waarvan we nog  geen besef hebben dat dit belanrijk  is. De eerste indruk - toen we de dozen open maakten-  was, alsof we een  doos spaghetti open maakten.

Met steun en advies van de fotograaf gaat het archief  aan de verwerking van de foto's beginnen: een beschrijving maken en catalogiseren en daarna opebaar maken, zodat ze op www.stadsarchief.nl 

Hagen verwees ook naar de parallel lopende expositie van het Foto-en Filmmuseum uit Vught, waarvan Ruud Vermeer  de initiatiefnemer is. Daar is de eerste Nikon en zijn ook de latere versies van dit merk van Janssens te aanschouwen.
Toespraak Annemieke Bresseling

De hoofdredacteur van het Brabants Dagblad sprak  tot de 'super aardige oud-collega'  uit de tijd vanaf 1989 dat zij op zij op de redactie van de krant werkte.
'Ik mocht wel eens met Felix,  die het leukste meisje van de redactie uitzocht-  mee op reportage. Vooral de luchtfoto's hebben op mij nog het meeste indruk gemaakt ,' aldus Besseling die van Felix nog wel eens een afdrukje als
herinnering kreeg. 'Google on earth zou je zo willen hebben als fotograaf ! '
'Er is veel veranderd constareert Besseling en geeft er wat anekdotes bij:   de doca met een gordijn ervoor, is weg. Die is rookhol geworden en dat is ook al weer verdwenen. Ook filmrolletjes zijn ingehaald door het digitale tijdperk tot opluchting van de fotografen, die wel eens na afloop van een werkdag moesten constateren dat ze geen rolletje in hun toestel hadden gedaan.
In dit nieuwe tijdperk heeft elke verslaggevere ook een camera bij zich. Het is geen doen om als redacteur de redactie om een fotograaf te moeten bellen, terwijl er tegenwoordig bij elke brand of ongeval minstens 5 mensen staan die met hun mobieltje de zaak vastleggen. Ongelukken en branden, daar willen we de rem opzetten,' aldus Besseling.

'Felix je bent te vroeg geboren. Je zou in deze tijd geknipt zijn om als documentaire- fotograaf  te opereren. Het was jouw  specialiteit om mensen in beeld te brengen. Dat is een aspect  waar de krant zich juist nu meer op wil toeleggen. We moeten zorgen dat we het leven van nu documenteren en niet alleen incidenten,'  zegt Besseling.
Met een ingelijste foto'van de kaping bij de Punt wilde Besseling het verschil van vroeger met nu aangeven. Daarop is Felis nog als een jonge vent -zonder buikje, aldus zijn partner Margriet - te zien.
Daarop

Terug naar boven