Restaurant De Pettelaar nog steeds te huur

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-10-2009 | Gewijzigd op: 23-10-2009
Gezicht op het complex Restaurant De Pettelaar, dat voor 1961 de boerderij van Mooren was.
foto's © paul kriele, 31 mei 2008.
Oorsponkelijk lag in deze zuidhoek van Het Bossche Broek Fort De Petteaer.
 

Voorjaar 2008 kocht Groenewoud het complex Restaurant De Pettelaar op de Pettelaarse Schans. Er hebben zich in die anderhalf jaar wel gegadigden gemeld, maar er werden nog steeds geen kontrakten getekend. Zo vertelt Bart van Hoof projectontwikkelaar bij de Groenewouds in het Brabants Dagblad.
Het perceel wordt om kraken te voorkomen bewoond door een anti-kraakploeg.

Het complex stond sinds 1969 bekend als Boerderij De Pettelaar. Wijlen Michel Teulings [1934-2004], die het vanaf eerst van Joop Olderaan huurde, kocht het in het voorjaar van 1984. Na een ingrijpende verbouwing door Tiny Drijvers en architect Peter Heuvelmans maakte hij er het meer sjieke Restaurant De Pettelaar van.
Onder Teulings, die al de nodige ervaring had opgedaan bij Chalet, de Witte, Central en bij het Eurostrand, behaalde de keuken van De Pettelaar een sterstatus. Na verkoop aan de Henri Beekmans [april 1989] [eigenaar van een tentoonstellingsbedrijf in Nuenen] heeft het nimmer die hoogte kunnen halen, noch als Frans noch als Japans restaurant.

Degeruchten bij omwonenden gingen dat  Groenewoud op de Schans een luxe appartementencomplex wilde laten bouwen. Dan zou het bestemmingsplan van horeca weer veranderd moeten worden in een woonbestemming. Die bestemming zat er eigenlijk al  van oudsher op, want het pand was de [woon-]boerderij van de familie Mooren, die een klein boerenbedrijf, een melkhandel en een cafeetje/uitspanning, hadden.
Mooren verkocht het boerenbedrijf begin jaren 60 aan Joop Olderaan, die er bijna elke dag langskwam, aldus zoon Jan. ‘Vader bracht me elke schooldag naar de Ruwenberg, waar ik op school zat.’


Michel Teulings [1934-2004], die Restaurant De Pettelaar een sterstatus gaf.
foto © paul kriele, 24 april 1986.

 

Teulings was in die jaren ook nog correspondent van De Telegraaf, en onderhield nauwe banden met Simon Lepeltak [Stan Huijgensjournaal. Voor het ‘Tijdperk Teulings’ heeft ‘De Boerderij’ ook nog enige jaren de bestemming gehad van pannenkoekenhuis en vervolgens van Chinees restaurant van mijnheer Kuo.

De Pettelaer als boerenbedrijf
Opname uit de jaren 50. De jongens zijn Kees en diens broer van den Heuvel.

foto © kees van den heuvel


Terug naar boven