Zoeken
Voormalig tandarts Lambert van Lith overleden
Printerversie |
De vorige week vrijdag 4 juli 2014, is Lambert van Lith, die op 28 juni 2014 na een kort ziekbed vanwege een ernstige ziekte overleed, gecremeerd.
Van Lith stond in de stad bekend als tandarts, maar evenzeer ook door zijn positie bij de amateur teken-, en schildersvereniging Het Bossche Palet*, die hij - op een jaar na - veertig jaar geleden oprichtte, tezamen met de kunstenaars Henk de Laat en Wim van der Plas.
![]() |
Van Lith was erg kunstzinnig: hij musiceerde, schilderde & tekende en heeft ook diverse Bosschenaren geportretteerd. © lambertvanlith,1987. |
De slagerszoon Van Lith was op de eerste plaats tandarts, een vakman, die meeging met nieuwe technische ontwikkelingen, die hij ook in zijn praktijk in de Verwersstraat toepaste. Evenzeer was Van Lith een man, die naast kunstzinnig, ook muzikaal was aangelegd. Dat bleek uit zijn betrokkenheid bij het Internationaal Vocalisten Concours [IVC], zijn eigen tekentalent en zijn ambitie in het vioolspelen. In die kunst was hij soms zo gedreven, misschien zelfs verstrooid, dat hij wel eens patiënten in de wachtkamer kon laten wachten
Een derde aspect van deze veelzijdige Bosschenaar was zijn sociale inslag. In zijn privé- en zakenleven ondersteunde hij en zijn vrouw Tineke mensen met een rugzakje, of hen die het niet breed hadden.
Vrienden en relaties van Lambert noemen hem een supermens een artistiek hoogbegaafd man.
Lambert van Lith, die over zichzelf op de overlijdenskaart schreef: ‘Schilderen was mijn hobby, muziek mijn passie’, werd op vrijdag 4 juli 2014 in besloten kring gecremeerd. Na de crematie werd op zaterdag 5 juli 2014 bij Boer Goossens in Den Dungen met vrienden en relaties nog een ’Verlaat verjaardagsfeestje’ gevierd ter nagedachtenis aan de 85ste verjaardag van deze supermens.
*Het Bossche Palet
Een van de hoogtepunten van de op 27 juni 1975 opgerichte vereniging Het Bossche Palet is de jaarlijkse schildersdag in de stad. Van een nog grotere historische inslag is het feit dat olv Lambert van Lith in de jaren 80 alle -voor zover bekend staande -wapenborden van de Bossche gilden zijn nagemaakt c.q. gereconstrueerd.
Eeuwen geleden hingen ze in de Sint Jan, maar ze kregen uiteindelijk een nieuwe plaats in het Jheronimus Bosch Art Center.