Bossche Monique van Roosmalen stelde jeugdervaringen te boek

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-10-2014 | Gewijzigd op: 06-10-2014
De van oorsprong Bossche Monique van Roosmalen schreef “Dankbare kinderen huilen niet”. Het boek is gebaseerd op haar min of meer –emotioneel onuitwisbaar- verblijf in het blindeninstituut in Grave in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw ten tijde van de oude katholieke gewoonten en mis/gebruiken in Brabant, Limburg en Gelderland.

De auteur van een bekende Bossche familie, vader was eertijds Peer van den Muggenheuvel en moeder in het Bossche leven een graag geziene figuur, verwerkte haar eigen belevenissen in een roman over Mieke, een slechtziend meisje. Door haar visuele beperking verbleef Monique van haar 7de tot haar 16de in het door nonnen geleide instituut met de bedoeling haar voor te bereiden op haar taken in de maatschappij.

De titel 'Dankbare kinderen huilen niet' slaat op
een -emotioneel onuitwisbaar- verblijf van
Monique van Roosmalen in het blindeninstituut in Grave.

 


Het boek geeft een helder tijdsbeeld: de belangrijke plaats van het RK geloof, het gezag van de nonnen die door God waren geroepen, maar geen pedagogische opleiding hadden, naast onmachtige ouders die zich conformeerden aan het gezag van de Kerk dat door de nonnen werd vertegenwoordigd. De situaties zijn vaak schrijnend, maar worden lichtvoetig en met humor beschreven.
In het boek wordt noch geklaagd noch kritiek geleverd. Het oordeel over de situatie, zoals die destijds bestond, wordt aan de lezer overgelaten.

Monique van Roosmalen
* ’s Hertogenbosch, december 1948.

Na haar verblijf in het blindeninstituut volgde Monique van Roosmalen o.a. de HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Ze werkte als maatschappelijk werkster in Eindhoven en Schiedam. Later werd ze dramadocente en coach op de sociale academies in Rotterdam en Driebergen. Daarnaast trad ze op als jazz-zangeres. Ze bracht twee kinderen groot. Momenteel woont Monique in Utrecht.

‘Dankbare kinderen huilen niet’ is de debuutroman van Monique van Roosmalenb, waarin herinneringen en fantasie prachtig zijn samengebracht. Uitgeverij The House of Books (www.thehouseofbooks.com)


Terug naar boven