Ontwerper bolwoning, Dries Kreijkamp, 77 jaar, overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-11-2014 | Gewijzigd op: 27-11-2014
Dries Kreijkamp, in 1978 de ontwerper van de in 1985 gebouwde vijftigbolwoningen in Maaspoort, is dinsdag 25 november 2014 overleden.

Dries Kreijkamp [*1937], sedert 1976 terug uit Curaçao, ontwierp eind jaren 70 de beroemde, maar regionaal miskende bolwoning. In die tijd was de in Vlijmen woonachtige architect in dienst bij de Heidemij als hoofdbeplantingen. Zijn ontwerp dacht hij toen nog aan de Heidemij over te dragen, maar die namen dat idee niet over. Daarop richtte Kreijkamp in 1982 een eigen b.v. op.Naast ontwerper, in bouwtechnische zin, was Kreijkamp ook kunstenaar.

Op maandag 1 december 2014/14.30 uur vindt in crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk de crematie plaats..

Dries Kreijkamp * Tegelen, 31 januari 1937
                               †  Den Bosch, 24 november 2014
Het Bollenveld in Maaspoort
.

foto © paul kriele, 16 juni 2010.
 

Dries Kreijkamp 

De in 1937 in Tegelen geboren Kreijkamp heeft (kunst)opleidingen gevolgd in Eindhoven, Arnhem, Maastricht en Antwerpen.
In 1964 werkte hij in de Koninklijke Nederlandse Glasfabriek, waar hij kristallen bolvormen ontwikkelde.
In 1965 ontwikkelde hij in Denemarken zijn eerste bolwoningen, gemaakt van hout en aluminium*. Zo kwam hij tot de veronderstelling dat de vorm van een bol de meest organische en natuurlijke vorm in de natuur is.
 
De 'moderne vorm van wonen in deze tijd' wordt gepromoot met de leus 'we leven op een bol, we zijn geboren uit een bol, waarom dan niet wonen in een bol!'. De woningen kunnen op het land worden geplaatst, maar zijn ook in staat om te drijven of zelfs te varen op het water.

Kreijkamp heeft onder andere in Ossendrecht en Curacao academies opgestart. Ook had hij aanstellingen in Den Bosch en Tilburg als docent beeldhouwen en vormgeving in moderne materialen en was hij als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ook heeft hij kleding ontworpen en beelden vervaardigd. 

In die dagen was Kreijkamp nog in de veronderstelling dat Den Bosch pas het begin was van iets groots. En hij niet alleen: vanuit de hele wereld kwamen journalisten, architecten, woningbouwers en toeristen kijken naar deze wonderlijke verschijningen in het Brabantse landschap.
Maar.. ‘Bestuurders en ambtenaren voelen het concept niet aan. In hun aard denken ze nog steeds conventioneel.'

*Bolwoning 
Het bolwoningproject was ondergebracht in Bolbouw bv met Dries Kreijkamp en coördinator Peter Mes.
Op 15 juni 1984 werd de eerste van 50 bolwoningen opgeleverd. De huur bedroeg 374 gulden per maand, exklusief 30 gulden stookkosten. Voor een kavel  van circa 64 m ² moest 12.500 gulden worden betaald, maar dat werd dankzij  wethouder Ton Lensen  die 'knopen doorhakte en obstakels wegnam' verlaagd naar 12.000 gulden.
Van der Valk  van de Nedelrandse Bouw Maatschappij [NBM] zette de bollen neer.
De opzet om naast de 50 premiehuurwoningen nog eens 15  premie koopsector woningen te bouwen, werd door de gemeente niet ondersteund.  Bron: Bossche Globe  van 1 juni 1984.


Terug naar boven